Hlavní obsah

Požáru v Českém Švýcarsku zvoní hrana, zbývá dohasit desetinu

– Hřensko

Hasiči v úterý ráno předali správě národního parku České Švýcarsko další území, na němž se podařilo uhasit rozsáhlý lesní požár. Zbývá zlikvidovat plameny a doutnající skrytá ohniska na ploše zhruba 80 hektarů, což je méně než desetina původní plochy, na které před sedmnácti dny požár vypukl.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči likvidovali skrytá ohniska hoření kolem Hřenska.

Článek

O vývoji v boji s požárem informovali hasiči na Twitteru.

„Zasahujeme na ploše asi 80 hektarů, kde se nacházejí jednotlivá ohniska. Ve vzduchu bude nasazeno 6 vrtulníků, z toho 5 bude provádět hasební práce, jeden vrtulník koordinuje provoz. Budou se pohybovat v lokalitách Křídelní stěny, Pravčické brány, Malinového a Borového dolu,“ uvedli požárníci.

Správě parku hasiči předali další část uhašeného území, z mapy vyplývá, že se jedná nyní již o celou jižní část z celkové zóny zásahu.

„Zatím to ale nemá vliv na návrat evakuovaných osob. Pracujeme na tom, abychom předávali další části území. V předaných sektorech jsou zřízeny kontrolní body a je potřeba provádět monitoring. Předpokládáme nasazení asi 850 hasičů. Stále jsou přítomny jednotky z celé republiky,“ upřesnili hasiči úterní plány.

Správa národního parku v úterý v souvislosti s převzetím části požářiště začala poptávat kvůli vyčerpanosti ústeckých hasičů minimálně patnáct jednotek dobrovolných hasičů, které by držely dohled nad již uhašenými místy.

„Obvoláváme různé zřizovatele a ptáme se jich na jejich možnosti. Většinou je to i ve vzdálenějších částech Česka, protože ti lokální hasiči jsou tím hasebním zásahem často velmi vyčerpaní,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

Video: Policie ČR

V noci na úterý byl podle hasičů kolem Hřenska poměrně klid, jejich drony ale při průzkumu našly ohniska hoření v okolí Pravčické brány a Bouřňáku, která hasiči likvidují.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasičský zásah kolem Hřenska

„Důležité je, že díky dronům známe přesné souřadnice a můžeme postupovat v hasebních pracích na přímo vytipovaná místa,“ sdělila mluvčí hasičů Martina Götzová.

Pilot: S takovým požárem jsme se ještě nesetkali

Domácí

Pozitivní podle mluvčí je, že se ohniska vyskytují blízko sebe a nevznikají nečekaně v jiných oblastech.

Zatím se podle předpokladů budou hasičské síly do pátku postupně redukovat, načež by požářiště měly dostat pod kontrolu požární jednotky z Ústeckého kraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám