Hlavní obsah

Požár zámku po několika hodinách opět propukl

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Když po více než šedesáti hodinách boje s ohněm, který zachvátil ve čtvrtek okolo 20. hodiny zámek v Zahrádkách u České Lípy, ukončili v neděli dopoledne českolipští hasiči hašení požáru, ještě netušili, že o několik hodin později se na místo vrátí. Požár totiž propukl okolo 13. hodiny znovu.

Článek

"Máme teď na místě jednu jednotku. Požár se znovu rozhořel, není to nic velkého, ale zásah jsme proto nemohli ještě ukončit. Počítáme s tím, že ho do večera uhasíme," sdělil v neděli operační důstojník hasičů v České Lípě Luděk Moc.

Původně totiž hasiči ukončili zásah v neděli okolo deváté hodiny ranní a předali vyhořelý zámek jeho majiteli. "Zámek převzala Karlova univerzita, která je majitelem, ještě dnes na místo nastoupí vyšetřovatelé hasičů i policie, aby zjistili příčiny požáru. Po uhašení zde převezmou dohled pracovníci bezpečnostní agentury," pokračoval Moc.

Škody přesáhnou 100 miliónů

O příčinách požáru, jenž podle odhadů napáchal škody za více než sto miliónů korun, se dalo v neděli pouze spekulovat. Nikdo z policistů ani hasičů se nechtěl přiklonit k žádné z vyšetřovacích verzí. V souvislosti s požárem se ale hovořilo také o rekonstrukci zámku a pohybu dělníků na stavbě a jeho podkroví, kde ve čtvrtek požár vypukl- celá zpráva.

Na hasiče spadl trám

Na místě v průběhu tří dnů zasahovaly jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů, kterých se tu vystřídalo několik desítek. Práce při likvidaci požáru komplikovala rozsáhlost objektu a také chybějící protipožární zabezpečení, které by šíření ohně alespoň zpomalilo. V průběhu likvidace požáru se hasiči potýkali hlavně první noc s nedostatkem vody a zamrzající technikou. Silný mráz totiž ztěžoval nejenom práci hasičů, ale umocňoval škody způsobené ohněm a vodou. Při zásahu byl zraněn jediný hasič, kterému se na hlavu zřítil trám. Muž vyvázl jen se čtyřmi stehy a dnes se znovu zapojil do práce.

Sbírka na obnovu zámku

Požár zámku vehnal slzy do očí leckterému obyvateli Zahrádek, kteří pomáhali jak mohli. Od vaření čaje pro hasiče po kolečka s pískem na zamrzlé louže vody - celá zpráva.

Starostka Milena Brožová se již v pátek s vedením obce dohodla na vyhlášení veřejné sbírky na obnovu zámku. Její vypsání projedná starostka v pondělí s libereckým hejtmanem.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Zahrádky pohltil ničivý požár

Od čtvrteční 20. hodiny bojují hasiči na Českolipsku s ohnivým kohoutem, který zachvátil objekt zámku Zahrádky ve stejnojmenné obci. Podle sdělení operačních...

Výběr článků

Načítám