Hlavní obsah

Požár v turnovské továrně si vyžádal druhou oběť

Právo, Ludmila Žlábková
Turnov
Aktualizováno

V nemocnici zemřela v noci na pátek jedna ze tří osob vážně popálených během čtvrtečního požáru v turnovské firmě AGBA na výrobu autodoplňků, uvedla mluvčí libereckého hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Počet obětí tak stoupl na dvě. Škody se zatím předběžně odhadují na desítky miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch a požár v TurnověVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

O požáru v průmyslové zóně Vesecko v Turnově se hasiči dozvěděli ve čtvrtek v 7:40 ráno. Od počátku zásahu byl velice složitý vstup do objektu, neboť uvnitř bylo uskladněno značné množství tlakových nádobek s extrémně hořlavým sprejem, které postupně vybuchovaly. Rozloha členitého objektu byla 50 krát 60 metrů. V jednu chvíli na místě zasahovalo 35 jednotek se 46 kusy mobilní požární techniky. Požár se podařilo dostat pod kontrolu kolem druhé hodiny odpoledne.

Záchranáři ošetřili celkem pět osob, z toho tři byly ve velmi těžkém stavu transportovány do nemocnice. Dvě ženy na popáleninové centrum vinohradské nemocnice, zraněný muž do Liberce. „Jeho stav byl od počátku velmi vážný. Byl popálen na 75 procentech těla,“ potvrdila mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná s tím, že muž zemřel v průběhu noci.

Jedna žena byla od počátku požáru pohřešována, její tělo později hasiči bohužel nalezli v hořícím objektu již v průběhu dne.

BEZ KOMENTÁŘE: Z areálu se valil hustý dýmVideo: Ludmila Žlábková, Právo

„V těchto chvílích se stále dohašují skrytá ohniska. Na místě zůstalo ještě deset hasičských jednotek, čtyři dobrovolné a šest profesionálních,“ pokračovala Štrauchová.

O příčinách požáru však zatím nechce spekulovat, šetření začne intenzivně až poté, co bude možný bezpečný vstup do zasaženého areálu.

Vlivem požáru došlo k narušení stavebních konstrukcí a již ve čtvrtek přivolaný statik doporučil veliteli zásahu zakázat vstup dovnitř objektu s výjimkou několika okrajových částí. „Hasební práce tak nebylo možné uspíšit. Museli jsme hasit na dálku. Ještě před 19. hodinou hasiči aktivně hasili čtyři ohniska a na místě setrvávalo 23 jednotek,“ upozornila mluvčí hasičů s tím, že celkem k události operační středisko povolalo 42 jednotek. V rámci mezikrajské výpomoci na místě zasahovaly čtyři jednotky ze Středočeského kraje, dorazila také jednotka z Prahy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Požár v areálu firmy v Turnově

Na místě potřebovali hasiči po celou dobu zásahu mnoho hasebních látek, vodu brali z několika zdrojů. Jednak využívali místní hydrantovou síť, jednak čerpali vodu z retenční nádrže přilehlého objektu a také zřídili kyvadlovou dopravu z nedalekého rybníka a řeky Jizery. Aby hasiči zvýšili hasební účinky vody, používali pěnidlo. Kromě obsahu nádrží přivolaných cisteren bylo navíc dopraveno 11 tisíc litrů pěnidla.

Ačkoliv celé čtvrteční dopoledne stoupal nad požářištěm hustý sloupec černého dýmu, vysoký až stovky metrů, nedošlo k zamoření ovzduší nebezpečnými látkami. Šlo o běžné zplodiny hoření. I přesto bylo obyvatelům doporučeno nevycházet a nevětrat domy a byty.

„Již v průběhu čtvrtečního odpoledne prováděli hasiči monitoring ovzduší, měření proběhlo v Dolánkách, na křižovatce u Hrubého Rohozce, nad turnovskou nemocnicí a u autobusového nádraží. V místech měření nebyly překročeny hygienické limity toxických látek. Přivolaný krajský chemik také provedl rozbor vody odtékající z požářiště, v žádném vzorku nebyly toxické látky,“ dodala Štrauchová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám