Hlavní obsah

Požár Pernštejna způsobil škodu 100 miliónů

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Gotický hrad Pernštejn na Brněnsku v pátek ráno hořel. Předpokládané škody jsou zatím 100 miliónů korun, řekla mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová. Příčinu vzniku požáru začínají na místě zjišťovat experti HZS a Policie ČR.

Článek

V centrální části hradu se propadla střecha do objektu, v němž je uložen depozitář. Podle hasičů v objektu několik dní pracují řemeslníci a vyšetřovatelé budou proto zkoumat, zda nemohly plameny vyšlehnout kvůli jejich neopatrnosti. Hořelo totiž právě v té části hradu, kde se pracovalo. 

Hrad se hasí těžko

Zásah hasičům ztěžovala špatná poloha hořící budovy, která se nalézá na třetím nádvoří. Hasičské cisterny se mohou dostat jen na první nádvoří. Z tohoto místa proto požárníci museli rozvést hadice až přímo k místu neštěstí. 

Pernštejn je ukryt v lesích Českomoravské vrchoviny, vznikl ve 13. století. Objekt patřil pánům z Pernštejna, kteří po dlouhá staletí ovlivňovali politický vývoj v českém království. Rozsáhlý objekt byl mnohokrát přestavován. V tomto honosném šlechtickém sídle lze najít četné reprezentační prostory s cenným mobiliářem.

Hrad patří mezi vyhledávanou lokaci filmařů. Naposledy se zde natáčela mimo jiné pohádka Čert ví proč nebo americký film Van Helsing.

Lidé organizují sbírku

"Plánujeme v pondělí vyhlásit sbírku, abychom za pomoci lidí zničené části hradu rychle obnovili," potvrdil šéf hradní restaurace Libor Mlaskač. Pomoc zničenému gotickému hradu chtějí i zástupci Svazku obcí Tišnovsko, jehož představitelé nyní hledají způsob, jak nejlépe a nejúčinněji pomoci.

Pro všechny lidi z okolí se hrad stal symbolem, který stojí od 1. ledna na nové krajské hranici mezi Vysočinou a jižní Moravou. Navíc je to místo, které každoročně navštíví velké množství turistů. Začátkem července tu bývají hradní slavnosti.

"Půjde jak o získání finanční pomoci od obcí regionu, tak zejména z prostředků státu, který je majitelem této historické památky. Pomoc bychom měli rozdělit na velmi rychlou - podle dohody s kastelánem hradu a starostou Nedvědice, a na pomoc dlouhodobou, pro kterou se pokusím získat kolegy poslance nejen z Jihomoravského kraje," uvedl předseda Svazku obcí regionu Tišnovsko Michal Hašek (ČSSD).

Vyčíslení škod potrvá dlouho

Podle památkářů bude definitivní vyčíslení škody obtížné a Památkový ústav v Brně už na hrad vyslal své odborníky, kteří vytvoří přesný soupis zničeného mobiliáře a z něj pak upřesní výši způsobených škod. Podle ředitele ústavu Jaromíra Míčky mají památkáři velmi podrobnou evidenci majetku, ale ohodnotit jednotlivé součásti mobiliáře může být podle něj velmi složité.

Prostory hradu jsou zatím uzavřené, dokud hasiči a vyšetřovatelé neskončí s ohledáním místa požáru a objekt nebude zajištěný proti pádu střechy nebo zdiva. "Zatím je předčasné spekulovat o tom, jak požár vznikl a kdo ho zavinil. Chytřejší budeme až po ohledání místa a až najdeme ohniska požáru," doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám