Hlavní obsah

Požár brněnského bytu má nakonec čtyři oběti, šestiletý chlapec zemřel také

Právo, Novinky, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Při požáru bytu v Brně-Zábrdovicích v sobotu ráno zahynuli čtyři lidé včetně malé holčičky. Dvacetiletého muže, rok a půl starou holčičku a starší ženu, zřejmě babičku, udusil kouř z kamen. Šestiletý chlapec, kterého po násilném otevření dveří hasiči v bytě také našli, prohrál svůj boj o život odpoledne v brněnské nemocnici.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Požár vypukl v tomto bytě.

Článek

„Požár bytu 2+1 v pětipatrovém domě byl ohlášen krátce po šesté ráno. Na místo vyjely tři jednotky hasičů. Protože z bytu vycházel kouř a na bouchání nikdo nereagoval, vnikli hasiči dovnitř v dýchacích přístrojích násilím. V silně zakouřeném bytě našli čtyři osoby nejevící známky života. Dva dospělé a dvě děti," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

"Všechny vynesli a vzápětí se je pokusili pomocí kyslíkového oživovacího přístroje a masáží srdce resuscitovat. Poté je předali posádkám sanitek. Lékař však u tří z nich už jen konstatoval smrt pravděpodobně následkem zplodin z hoření,“ dodal Haid.

V bytě zcela shořela kuchyň a také pohovka a další části nábytku. Škoda se odhaduje zhruba na půl miliónu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Chodba domu

Obyvatelé bytu si zřejmě v mrazivé noci, kdy v Brně teplota klesala k deseti stupňům pod nulou, přitápěli neodborně zapojenými kamny na tuhá paliva.

Požáru si ale kolemjdoucí nemusí ani všimnout. Dům je bez vchodových dveří, chodba s omítkou místy otlučenou až na cihly, zábradlí na schodišti je rozlámané, nebo chybí úplně. Některé vchody do bytů jsou za mřížemi, za jinými nikdo asi nebydlí, jiné svědčí o tom, že za nimi kdysi hořelo. I proto by si náhodný návštěvník domu jen stěží všiml podobně očazených dveří do bytu v prvním patře. Jen policejní pečetící štítek svědčí o tom, že se za nimi odehrála velká tragédie, jen pár dnů před Štědrým dnem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní pečetící štítek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám