Hlavní obsah

Pouťová atrakce v Třebíči zabila 17letého mladíka, když zvedal peněženku

Třebíč
Aktualizováno

Snaha o dobrý skutek se stala osudnou 17letému mladíkovi, kterého smrtelně zranila pouťová atrakce v Třebíči. Když čekal na spuštění otočné lavice, všiml si, že je pod nástupním terminálem peněženka, která zřejmě někomu vypadla. Aby ji mohl zvednout, vstoupil do míst, kde neměl co dělat, a klesající atrakce jeho tělo přimáčkla.

Článek

Provoz atrakce  byl okamžitě ukončen. Kriminalisté případ vyšetřují kvůli podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti, sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Mladík byl zraněn v pátek přibližně hodinu před půlnocí během slavnosti Majáles konané na Podzámecké nivě. Jestli byl ovlivněn alkoholem, ukáže až výsledek pitvy. Podrobnosti k neštěstí policie nechce zveřejňovat. "Až do ukončení policejního prověřování nebudeme s ohledem na rodinu mladíka poskytovat k případu žádné podrobnější informace," uvedla mluvčí.

Místo události v noci a opakovaně v sobotu v ranních hodinách podle Čírtkové důkladně ohledali a zadokumentovali třebíčští kriminalisté, kteří také vyslechli všechny svědky události. Od provozovatele atrakce policie rovněž převzala dokumentaci důležitou pro zjištění případné míry zavinění.

Otočná lavice je údajně v ČR nejoblíbenější atrakcí a také se v naší republice vyrábí.

Neštěstí na pouťových atrakcích v ČR za posledních 10 let
29. července 2006 - Na pouti v Březnici na Příbramsku na bobové dráze vykolejil a spadl druhý vozík soupravy. Oba pasažéři byli zraněni. Jedenáctiletá dívka utrpěla otevřenou zlomeninu bérce, její otec se zranil lehce.
8. června 2007 - Tři lidé, z toho dva těžce, se podle televize Nova zranili při srážce na bobové dráze na pražském Proseku. Desetiletá dívka utrpěla zlomeninu lebky.
30. června 2007 - V Ostrově na Karlovarsku se poranily dvě dívky, které se houpaly ve speciální kleci. Poté, co se utrhlo rameno držící klec, se houpačka zastavila a dívky upadly.
17. května 2008 - Jednačtyřicetiletý provazochodec Manuel Berousek alias Berondini, který v Novém Jičíně spadl během jízdy na kole umístěném na laně, při které nebyl nijak jištěný, po převozu do nemocnice zemřel. Při pádu, zřejmě vyrovnávací tyčí, zranil přihlížející holčičku, jež utrpěla zlomeninu lebky.
2. května 2009 - Dětský řetízkový kolotoč se zřítil v Lutíně na Olomoucku. Při neštěstí se zranila dvě šestiletá děvčátka.
26. července 2009 - V Ivančicích na Brněnsku utrpěl vážná zranění patnáctiletý chlapec, který vypadl z pouťové atrakce ve tvaru otáčející se lavice. Z výšky šesti metrů dopadl na hlavu a ruce. Zemřel v brněnské nemocnici.
10. října 2009 - Sedm lidí se zranilo poté, co se s nimi utrhla pouťová atrakce v Praze Břevnově. Tři lidé utrpěli středně těžká zranění, ostatní byli poraněni lehce.
7. srpna 2010 - Třináctiletý chlapec vypadl za jízdy z řetízkového kolotoče v Paskově na Frýdecko-Místecku, a z výšky kolem tří metrů dopadl na asfaltovou plochu. Po pádu utrpěl těžká zranění - otevřené zlomeniny na obou pažích.
15. března 2012 - Na Matějské pouti v Praze se utrhl vozík jedné z atrakcí. Při nehodě se zranily dvě ženy; jedna utrpěla středně těžká, druhá lehká zranění.
24. srpna 2014 - Na pouti v Heřmanově Městci na Chrudimsku vypadla z ruského kola pětatřicetiletá žena, která utrpěla těžká zranění hlavy a páteře. Její devítiletá dcera rovněž z gondoly vypadla, ale stihla se chytit zábradlí, takže utrpěla jen šok a odřeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám