Hlavní obsah

Potrestal policistu za zpronevěru bloků podmínkou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

S podmíněným trestem odešel bývalý šéf skupiny dopravních policistů západočeského policejního ředitelství Petr Novák od Krajského soudu v Plzni. Byl potrestán za to, že při odchodu od policie nevyúčtoval pokutové bloky za 6,5 miliónu korun a zpronevěřil bloky za dva milióny.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Krajský soud Novákovi udělil kromě tříletého trestu s odkladem na čtyři roky i čtyřletý zákaz práce u ozbrojených složek. Navíc musí zaplatit dva milióny korun, které scházely, když později bloky vrátil.

Novák od policie odešel v roce 2000. Během sedmileté služby převzal bloky za 23 miliónů korun. Část jich vrátil a za část odevzdal peníze vybrané na pokutách. Až jeho nástupce zjistil, že chybí bloky za 6,5 miliónu korun.

Teprve po odhalení manka v únoru 2002 Novák větší část bloků vrátil.

Údajně maskoval zmizení 700 tisíc

Bývalý policista se u soudu hájil tím, že se snažil zahladit krádež 700 tisíc korun už z roku 1996, na které měl svým lajdáctvým vinu. Tehdy Novák údajně zapomněl zamknout policejní trezor a peníze z něj zmizely. Vyfasoval tedy od finančního úřadu nové bloky v hodnotě několika miliónů korun, částí schodek dorovnal a zbylé schoval a nezaúčtoval.

"Měl jsem hrozný strach, zazmatkoval jsem. Věděl jsem, že za bloky a vybrané peníze na pokutách nesu zodpovědnost. V té době jsem se rozváděl. Hrozně mi záleželo na tom, abych dostal nezletilé děti svěřené do péče. Kdybych krádež ohlásil, tak by mě to při mé snaze získat děti ztížilo pozici," vysvětloval Novák před soudem.

Soud mu neuvěřil

Soud však jeho obhajobu označil za lež. "Tomu soud nemohl uvěřit. Nic mu nebránilo, aby to ohlásil. Mělo by to na něho minimální dopad, maximálně by dostal kázeňský trest. Policista využil nedostatečné vnitřní kontroly, jak u policie, tak ze strany finančního úřadu. Vždyť i jeho přímý nadřízený (šéf západočeské dopravní policie Václav Špíral) neměl přehled o tom, co se děje kolem pokutových bloků," uvedl předseda senátu Zdenek Minařík.

Rozsudek není pravomocný, neboť Novák se proti němu odvolal. "Udělal jsem chybu, ale nikdy bych nevzal ani korunu," prohlásil obžalovaný. Státní zástupce Václav Královec si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám