Hlavní obsah

Potápěči pohřešovaného muže nenašli, utonulého vydalo vodní dílo Vraný

– Benešov • Aktualizováno
Právo, rap

Do ledové vody Slapské přehrady se během úterý ponořilo kolem třiceti potápěčů policie, hasičů i speciálních jednotek vycvičených pro pátrání ve velkých hloubkách, aby se pokusili najít pohřešovaného Pavla Říhu z Prahy. Potápěči prohledali dvě třetiny míst, kde by se tělo mohlo zachytit. Nic ale nenašli, řekla mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Foto: HZS Praha

Potápěči na Slapech

Článek

Podle mluvčího středočeské policie Pavla Truxy byl ve vodním díle Vraný odpoledne shodou okolností nalezen utonulý člověk neznámého věku a pohlaví. Policisté prověřují, zda by nemohlo jít o pohřešovaného. Je ale možné, že oba případy spolu vůbec nesouvisejí. Podle Zatloukalové potápěči možná počkají na výsledky pitvy a v pátrací akci budou pokračovat, až se potvrdí, že jde o někoho jiného.

Ve Vraném nad Vltavou našli utonuléhoVideo: Jiří Forman, Novinky

Devětapadesátiletý Říha je pohřešován od počátku ledna a policie po něm vyhlásila celostátní pátrání. „Zatím není jasné, zda se stal obětí nějakého násilného činu, nebo zda se mu nešťastnou náhodou něco nestalo, či proč zmizel,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Dosud pátrala policie po muži hlavně v okolí jeho bydliště a pracoviště. Muž odešel z domova bez mobilního telefonu, takže se nedal využít ani jeho signál. Před pár dny objevili vyšetřovatelé alespoň jeho auto, jímž odjel z domova. Šedá Škoda Octavia stála nedaleko Slapské přehrady u hotelu Hladina.

„Pátrali jsme v tamní oblasti, byl nasazen i vrtulník s termovizí, ale k vypátrání muže nic nevedlo. Protože bylo auto u řeky, tak se pátrání rozšiřuje i na vodu,“ doplnila Zatloukalová.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Pavel Říha

Pátrání ztěžovalo několik věcí. Voda měla dva stupně, pod hladinou byla viditelnost kolem půl metru a speciální jednotky potápěčů se potápějí i do hloubky větší než 40 metrů. Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se muž stal obětí násilí.

„Našli jsme jeho auto, kde měl i doklady. Na voze nebyly vůbec žádné stopy násilí, takže se zatím nepřikláníme k žádné verzi zmizení, pro žádnou nejsou nějaké silnější důkazy,“ dodala policejní mluvčí.

Foto: HZS Praha

Potápěči na Slapech

Pohřešovaný Pavel Říha podle veřejné databáze pohřešovaných osob je zavalité postavy, vysoký asi 175 cm, má kulatý obličej, modré oči, velmi krátké prošedivělé vlasy s pleší. V minulosti už nečekaně odešel z domova, ale byl nalezen na chatě právě nedaleko Slapské přehrady. Za odchodem by však podle policejních informací mohly stát možné finanční problémy spojené s jeho firmou. Podle kriminalistů mohl před zmizením navštěvovat i různé herny v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám