Hlavní obsah

Potápěč utonul v zatopeném lomu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

V zatopeném břidlicovém lomu ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku se v neděli utopil jeden potápěč a další dva, kteří při hledání zřejmě přecenili své síly, skončili v nemocnici na pozorování. Policejním potápěčům se tělo podařilo najít až v pondělí ve 14. hodin.

Foto: WTHA

Finále PMEZ 2014

Článek

Všichni tři muži sestoupili pod hladinu v neděli dopoledne a na břehu je čekal 46letý kamarád.

"Kolem jedenácté hodiny se z vody vynořili dva z mužů s tím, že při výstupu ztratili kontakt s 31letým potápěčem. Ve stejnou dobu k lomu přijeli další dva potápěči, kteří pomáhali ztraceného hledat. Pátrání ale bylo neúspěšné," uvedla mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová.

Na místo přijeli i hasiči a policisté, ovšem ani oni nebyli úspěšnější. Od dnešního rána se na pátrání zatím podíleli i potápěči ze zásahové jednotky severomoravské policejní správy. Tělo našli až kolem 14. hodiny.

"Bude nařízena pitva a odborné zkoumání přístroje. Příčiny a okolnosti případu jsou předmětem dalšího šetření," dodala Krašteničová.

Utopený se potápěl jen tři roky

Podle potápěče Boleslava Höfera, který byl v době tragédie na místě, se zatím neví, proč jeden z potápěčů zůstal pod hladinou. "Když šli dolů, byli všichni tři spojení lanem. Vůbec nevíme, co se mohlo stát, že se jim ztratil," řekl Höfer.

Dodal, že zesnulý potápěč se tomuto koníčku věnoval necelé tři roky, takže by se dal stále považovat za začátečníka. "Zkušeným se potápěč stává po dvaceti letech. Pořád se je co učit," dodal Höfer.

Zatopený lom ve Svobodných Heřmanicích patří pro svou krásu a čistotu k vyhledávaným cílům stovek potápěčů ze širokého okolí. Nedělní tragédie není ničím výjimečným. "Každý rok se tady utopí jeden potápěč, někdy i dva. Většinou jde ale o chybu lidského faktoru, například porušení bezpečnostních předpisů a podobně," dodal Höfer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám