Hlavní obsah

Pošli číslo, přepošli kódy. Vyhověli „přátelům“ na Messengeru, přišli o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Slepá důvěra v to, že písmenka, která čtete na Messengeru v chytrém telefonu, skutečně napsal známý či příbuzný, se nevyplácí. Hned tři případy, kdy lidé naletěli podvodníkům, kteří se na Messengeru vydávali za jejich přátele, aktuálně řeší hodonínští kriminalisté.

Foto: Policie ČR

Ukázka komunikace na messengeru

Článek

„Vše začíná napadením (hacknutím) některého messengerového účtu a jeho ovládnutím. Poté okruhu přátel začnou chodit zprávy se žádostmi o telefonní čísla, osobní údaje, přístupová hesla nebo žádost o kopii platební karty či přístup k internetovému bankovnictví. Lidé, kteří věří tomu, že je skutečně oslovuje někdo z přátel a uvedené údaje posílají, pak přicházejí o tisíce korun,“ uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Naivní ženu napálili podvodníci na seznamkách dvakrát. Poslala 600 tisíc

Krimi

V prvním případě muž v domnění, že mu píše kamarádka, poslal číslo mobilního telefonu a následně přeposílal i kódy, které si k němu nechala posílat. Dal jí tak hesla k mobilním platbám. Podezření nepojal ani ve chvíli, kdy byl pod záminkou vyplacení výhry požádán o vyfocení své platební karty a poslání hesla do internetového bankovnictví. Výsledek? Platby z jeho účtu celkem za více než čtyři tisíce korun.

Neopatrná byla i žena, jíž na Messenger přišla žádost od kamarádky. Poslala nejprve své telefonní číslo a poté kód, který přišel v SMS zprávě. Netušila, že otevřela podvodníkům cestu na svůj facebookový profil a do e-mailové schránky.

„Neznámý pachatel pak užil data v tomto systému a pod jménem podvedené ženy oslovoval další osoby, kterým byly zasílány autorizační kódy týkající se m-plateb. Na výzvy zareagovala jiná kamarádka napadeného účtu a obdobným způsobem jako v prvním případě přišla o téměř 5000 korun,“ uvedl mluvčí.

Trojice z Olomoucka chtěla investovat do měn i zlata, podvodníci je okradli o statisíce

Krimi

Ve třetím případě muž v komunikaci na Messengeru vyhověl žádosti kamarádky, aby poslal svůj e-mail a číslo mobilního telefonu. Prý mu přijdou kódy na výhru, které má kamarádce taky poslat. Kódy nepřišly, ale následně zjistil, že má zablokovanou e-mailovou schránku a z jeho bankovního účtu byla provedena neoprávněná platba 20 tisíc korun.

„Jak se bránit? Používejte silná hesla a dvoufázové ověření svých účtů, tedy heslo + SMS kód. Samozřejmostí je, že používáme odlišná hesla do e-mailu a jiné do sociální sítě,“ radí policejní mluvčí.

A taky se mají lidé naučit několik ne. Neposílat nikomu údaje o mobilních číslech, e-mailových adresách a už vůbec ne přeposílat žádné autorizační kódy k různým platbám, přihlašovací hesla do účtů, údaje a číslo platební karty ani přístupové údaje do svého internetového bankovnictví.

Podvodníci volají lidem jménem ČNB a lákají z nich údaje o účtech a kartách

Ekonomika

„Pokud vás někdo podobným způsobem kontaktuje, ověřte si totožnost telefonním hovorem, případně kontrolní otázkou na něco, co znáte jen vy dva, například kdy jste se naposled viděli, odkud se znáte a podobně,“ apeluje mluvčí s tím, že podvodníci jsou opravdu velmi vynalézaví a přesvědčiví.

Reklama

Výběr článků

Načítám