Hlavní obsah

Polský vrah dětí nemůže v Česku žít v programu utajovaného svědka, tvrdí policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie odmítla, že by propuštěný pedofil a čtyřnásobný vrah dětí Mariusz Trynkiewicz mohl v ČR pobývat pod ochranou programu utajovaného svědka. Policie zároveň nemá informace, že by se nebezpečný Polák pohyboval po našem území.

Foto: Repro fakt.pl

Archivní záběry z rekonstrukce činu

Článek

Policie České republiky má s Polskem podepsanou dohodu o spolupráci, v rámci které spolu mohou obě země spolupracovat i v programu utajovaného svědka. Musí být ale splněn některý z požadavků – probíhající trestní řízení, žádost a oboustranná dohoda v konkrétním případě a poskytnutá ochrana nesmí být v rozporu se zájmy ČR.

„Nedokážu si představit, že by tato osoba splňovala zákonné podmínky ochrany na území České republiky. Je to nejen v rozporu se zájmy naší republiky, ale i s dalšími ustanoveními dohody,“ uvedl náměstek policejní prezidenta Václav Kučera.

V Česku se údajně nepohybuje

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána policie nemá informace, že by se Trynkiewicz nacházel na našem území.

„Veřejnost můžeme ubezpečit, že v případě zjištění relevantních informací o pohybu potenciálně nebezpečné osoby na území České republiky přijmeme k zajištění bezpečnosti občanů odpovídající opatření a veřejnost informujeme,“ uvedl Bocán s tím, že přijatá opatření by policie nespecifikovala.

S informací, že by se nebezpečný pedofil mohl pohybovat v ČR nebo na Slovensku, přišel v sobotu polský deník Fakt s odkazem na svůj zdroj.

Trynkiewicz si odseděl 25letý trest za znásilnění a vraždu čtyř chlapců ve věku od 11 do 13 let, podle Faktu dostal novou identitu, pas, byt a prostředky na živobytí.

Reklama

Související témata:

Související články

Polský pedofil a vrah dětí je na svobodě

Odsouzený polský vrah čtyř dětí Mariusz Trynkiewicz v úterý pozdě večer opustil za doprovodu policie věznici a je na svobodě, informovala agentura PAP....

Výběr článků

Načítám