Hlavní obsah

Policisty nevyšetřovali za zabití Vietnamce výměnou za svědectví o extremistech

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Dva případy, které v posledních měsících hýbaly brněnskou policií, jsou spojeny těsněji, než se zdálo. Jde o kauzu ubitého Vietnamce, za jehož smrt byli potrestáni tři policisté z elitní jednotky, a o vyšetřování existence údajné extremistické buňky v řadách brněnských strážců zákona. Při objasňování obou případů došlo podle všeho ze strany vyšetřovatelů policejní inspekce k velmi nestandardnímu jednání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva byli totiž na místě, kde mělo dojít k ubití Vietnamce, další dva policisté. Ti ale nebyli vyslechnuti, dokonce nevypovídali ani před soudem, přestože inspekce věděla, že se nacházeli na místě činu. „Výměnou za to, že nebudou spojováni s mrtvým Vietnamcem, inspekce těmto dvěma policistům nabídla, aby vypovídali proti svým kolegům z jednotky a pomohli je usvědčit z podpory extremismu v související kauze,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Bublina extremistické buňky ale po roce vyšetřování splaskla s tím, že žádná neexistovala, a spis o více než deseti tisíci stranách skončil v archívu.

Důvod, proč nebyli vyslechnuti ani u soudu, je doteď neznámý. Je ale možné, že svědectví obou policistů by vyznělo ve prospěch obžalovaných.

„Přijeli jsme na místo, protože jsme od zasahujících kolegů potřebovali něco k jinému případu. Zdrželi jsme se tam pár minut, nic zvláštního se tam nedělo, byl tam normálně zajištěný člověk, nikdo ho nebil, nic podezřelého jsme tam nepozorovali, žádná zranění jsme neviděli,“ potvrdil Právu po měsících mlčení jeden ze zmíněných policistů, který si nepřál být jmenován, jeho identitu ale redakce zná.

Případ jde před soud v Olomouci

K události došlo loni na začátku ledna, kdy trojice policistů Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš zasahovala v jednom z bytů na Körnerově ulici, kam byli zavolání kvůli řádění agresivního Vietnamce. Když policisté muže legitimovali, vypadla mu z kapsy dvě tzv. psaníčka. Strážci zákona muže proto zajistili a zavolali kolegy specializující se na drogy. Právě při čekání na kriminalisty měl podle verdiktu soudu Srnský za němého přihlížení kolegů Vietnamce bít obuškem a kopat, až mu protrhl slezinu a muž poté zemřel.

Inspekce se k případu odmítla vyjádřit s tím, že věc byla předána státnímu zástupci. Státní zastupitelství pouze konstatovalo, že soud rozhodl na základně předložených důkazů o vině obžalovaných. Policisté od začátku vinu popírali a poukazovali na to, že by na zemřelém musely být vidět stopy po úderech a kopech, přestože pitva žádné modřiny neodhalila. Ani znalci nebyli schopni určit přesnou dobu, kdy k protržení sleziny došlo, a později přivolaná lékařka také na Vietnamci žádné zranění neshledala.

Případ má navíc další souvislosti. Zmocněnec rodiny zemřelého právník Marek Sedlák se totiž nechal slyšet, že v žalobě bude po České republice požadovat odškodnění ve výši 200 miliónů korun. Hlavní svědkyně obžaloby, jejíž verzi soud uvěřil, přitom Sedláka označila u soudu za svého kamaráda. Sám právník byl navíc před několika týdny odsouzen k podmínce za pomoc k nelegálnímu pobytu cizinců.

Případ bude ještě projednán Vrchním soudem v Olomouci, všichni odsouzení se totiž proti verdiktu odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám