Hlavní obsah

Policistu čeká za sexuální harašení kázeňský trest

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kvůli sexuálnímu obtěžování kolegyně nečeká pětatřicetiletého ženatého policistu z Horní Suché na Karvinsku soud, ale pouze kázeňský trest. Rozhodla o tom ostravská státní zástupkyně Jarmila Šajnová, která vyšetřování případu dozorovala.

Článek

Incident se odehrál začátkem června na policejní služebně v Horní Suché. Oba aktéři se v opilosti vrátili po pracovní době do kanceláře, kde se podle tvrzení policistky pokusil kolega o znásilnění. Podle státní zástupkyně ale prověřování ukázalo, že nedošlo k trestnému činu.

"Z právního hlediska nelze posuzovat jednání policisty vůči kolegyni jako trestný čin znásilnění ani jako pokus tohoto trestného činu, neboť nedošlo k souloži ani k jinému obdobnému pohlavnímu styku," informovala ve středu Šajnová.

Využil její bezbrannosti

Policista však podle ní sexuálním obtěžováním prokazatelně narušil integritu poškozené. "Využil její bezbrannosti, do které se sama přivedla požitím většího množství alkoholu. Je podezřelý, že se dopustil protiprávního jednání, avšak pouze ve formě přestupku," řekla Šajnová. Upřesnila, že policistka měla v době incidentu kolem dvě promile alkoholu v krvi, její kolega jen o několik desetin méně. "Spisový materiál jsem odevzdala okresnímu řediteli policie ke kázeňskému projednání," dodala žalobkyně.

Policista nadále slouží v Horní Suché, jeho kolegyně byla přeřazena na jiné oddělení. O potrestání rozhodne okresní ředitel v nejbližších dnech. "Tresty se pohybují v rozpětí od písemné důtky až po snížení funkčního platu," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Kázeňský trest navíc zřejmě stihne i dozorčího, který v inkriminovanou dobu oba opilé kolegy na oddělení pustil v podnapilém stavu. "Trest by měl v nejbližší době navrhnout policistův nadřízený," řekla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Policistka tvrdí, že ji znásilnil kolega

Údajné znásilnění šestadvacetileté policistky na obvodním oddělení v Horní Suché na Karvinsku vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. Policistka tvrdí,...

Výběr článků

Načítám