Hlavní obsah

Policistu a Vietnamce zastřelil odsouzený vrah z Teplic

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV
Aktualizováno

Diskuzi o tom, zda vězení může napravit násilníka, nebo zůstává hrozbou pro společnost, rozproudila středeční dvojnásobná vražda v Chomutově. Devětatřicetiletý muž z Teplicka v chomutovském baru Las Vegas nejprve zastřelil Vietnamce a pak smrtelně zranil zasahujícího policistu. Před necelým půlrokem přitom vyšel z vězení, kde si odseděl dvě třetiny z třináctiletého trestu za jinou vraždu.

Foto: ČTK

Policisté na místě činu

Článek

"Vraždil v roce 1998 v Krupce na Teplicku," uvedla krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Proč vlasně pachatel ve středu večer zabíjel, není ještě úplně jasné. Motivem však zřejmě budou peníze. Vrah totiž v herně sebral několik tisíc korun a potom založil požár, patrně aby zahladil stopy. Jeden z nájemníků ucítil kouř a se šel podívat, co se děje.

"Na chodbě domu uviděl neznámého muže, který ho vzápětí začal ohrožovat pistolí. Když se dal pachatel na útěk, přivolal muž policejní hlídku. Prchající pachatel na policisty střílel a jednoho z nich zasáhl do horní poloviny hrudníku," popsala událost Hrubešová.

Policista utrpěl zranění, kterému později podlehl. Nebezpečného pachatele zadrželi jeho kolegové. A také museli střílet. Na rozdíl od vraha mířili na nohy. "Utrpěl zranění v dolní polovině těla. Je naprosto jasné, že ho policisté chtěli zastavit, ne zastřelit," usoudila mluvčí.

Sbírka pro policistovu rodinu

Chomutovské oběti násilníka byly velmi mladé. Vietnamci bylo dvacet let, policistovi o osm let víc. Tragédie má ještě jeden rozměr. Přítelkyně policisty je v pokročilém stupni těhotenství. Protože se však ještě nevzali, nemá nárok na pomoc od státu. "Je to hrozné, rozhodli jsme se proto, že uspořádáme sbírku," uvedla Hrubešová.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Vrah při úteku zabil policistu. Zdroj: TV Prima

 Vrah skončil na operačním stole. Až bude schopen výslechu, dá se očekávat upřesnění motivu. Po městě se spekuluje, že mu mrtvý Vietnamec dlužil peníze. Stejně pravděpodobná je však verze, že násilník přišel do baru loupit. Za dvojnásobnou vraždu mu hrozí až patnáctileté vězení nebo výjimečný trest.

Nakolik byl zásah hlídky z obvodního oddělení profesionální a správný či zda policisté nepodcenili nebezpečí a zda oprávněně použili služební zbraně prověřuje kontrolní oddělení a inspekce ministerstva vnitra.

Policie vyhlásila veřejnou sbírku pro rodinu zastřeleného policisty:
V souvislosti s tragickou smrtí našeho kolegy z Chomutova, který byl 3. září 2008 zastřelen při pokusu o zadržení nebezpečného pachatele, pořádáme finanční sbírku ve prospěch jeho nejbližších. Událost je o to tragičtější, že náš zesnulý kolega po sobě zanechal družku a dosud nenarozené dítě.
Přispět můžete následujícím způsobem:
převodem na účet základního útvaru Nezávislého odborového svazu při krajské policejní správě v Ústí nad Labem
číslo účtu: 5302120000 kód banky: 4000 (Bawag bank)
variabilní symbol: 271426

Reklama

Výběr článků

Načítám