Hlavní obsah

Policistka jde k psychologovi, neodpouští totiž chyby šéfů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi napjaté vztahy panují už dlouho mezi jednou z policistek pracujících na jihomoravské hospodářské kriminálce a jejími nadřízenými.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Situaci se rozhodl vyřešit náměstek krajského ředitele: policistku vyzval, aby se u policejního psychologa podrobila zkoumání, zda je způsobilá k výkonu služby. Jako jeden z důvodů uvedl, že policistka neodpouští chyby svých nadřízených.

Svým postupem se ale náměstek dopustil chyby, protože z titulu své funkce nemůže nařizovat podřízeným, aby podstoupili tzv. zjištění osobnostní způsobilosti.

Je to prý šikana

Takové rozhodnutí totiž patří výhradně do kompetence krajského policejního ředitele.

Teprve po upozornění Odborové aliance integrovaného záchranného systému to uznal i jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil, který zareagoval tak, že pokyn ke zkoumání vydal sám, jak plyne z dokumentů, které má Právo k dispozici.

Zkoumání se má policistka podrobit i přesto, že loni v prosinci zdárně absolvovala psychiatrický a psychologický přezkum u odborníků z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, neboť se do služby vracela po vážném kolapsu na pracovišti.

Duševní stav vrchní komisařky, která u policie pracuje 23 let, se ale nyní bude znovu zkoumat.

Policie prověřuje možnou zpronevěru na Úřadu vlády

Krimi

„Nadále vyvolává opakované spory nejen s nadřízenými, ale i s kolegy, nerespektuje služební postupy,“ vysvětlil požadavek na zjištění osobnostní způsobilosti náměstek.

„Vyjadřování policistky nasvědčuje přehnané a neodůvodněné kritice nadřízených a v tomto směru nechce a ani nemíní změnit svůj přístup k nim, neboť nechce a ani nemíní odpouštět jejich chyby v rozhodování,” dodal Tržil.

Může skončit v civilu

Zástupkyně Odborové aliance IZS Petra Lhotáková označila postup vedení jihomoravské policie za šikanu. „Policista není pokusný králík, abyste si na něm zkoušeli, co vydrží a co nezákonného unese,“ vzkázala odborářka.

Pokud by policejní psycholog dospěl k závěru, že vyšetřovatelka není psychicky v pořádku, mohla by být postavena mimo službu, či dokonce nucena odejít do civilu.

Jihomoravská policie nechtěla vzhledem k ochraně osobních údajů tento konkrétní případ komentovat. Podle mluvčího Pavla Švába lze ale obecně říci, že policista musí mít pro výkon služby nejen zdravotní, ale i osobnostní způsobilost.

Policie navrhla obžalovat dva úředníky z ministerstva práce

Krimi

„Ta spočívá ve vymezených osobnostních charakteristikách, které jsou předpokladem pro výkon služby v bezpečnostním sboru,“ vyjmenoval Šváb.

„Charakteristiky splňuje příslušník, pokud je intelektově v pásmu průměru nebo vyšším, emočně stabilní, psychosociálně vyzrálý, odolný vůči psychické zátěži, s žádoucí motivací, postoji a hodnotami, bez nedostatků v oblasti volních procesů, v oblasti poznávacích procesů, v oblasti autoregulace, bez znaků nežádoucí agresivity a bez psychopatologické symptomatiky,” dodal Šváb.

Bitva o osobnostní způsobilost není první, kterou vyšetřovatelka s nadřízenými vedla.

Loni například úspěšně u soudu napadla kázeňský trest, který dostala za to, že nahrála hovor svých nadřízených. Kázeňský trest pro policistku smetl brněnský krajský soud ze stolu s tím, že rozhodnutí funkcionářů je nepřezkoumatelné pro nesrozumitelnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám