Hlavní obsah

Policistka dostala podmínku za nehodu, při které zemřela dívka

– Praha
Právo, Radim Vaculík

„Je mi jedno, jaký trest dostanu, protože už trest v podobě zmaření života mladé dívky, vlastně ještě dítěte, s sebou ponesu po zbytek svého života.“ Těmito slovy se u Obvodního soudu pro Prahu 2 omlouvala policistka Gabriela H. za to, že loni v srpnu zavinila v metropoli vážnou nehodu a při ní smrt teprve čtrnáctileté dívky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Emotivně přiznala vinu a naprosto toho litovala. Nevyužila práva nevypovídat a naopak mluvila o tom, co se tehdy odehrálo,“ řekla k tomu Právu místopředsedkyně soudu Monika Křikavová, která případ řešila.

Policistce z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) nakonec uložila dvouletou podmínku se zkušební dobou na pět roků. Ženě ale hrozilo až osmileté vězení. Odsouzená navíc nesmí dalších sedm let řídit auto a musí zaplatit každému z rodičů dívky odškodné 240 tisíc korun, náklady za pohřeb, hrobové místo a pomník ve výši 83 tisíc.

S dalším finančním požadavkem za nemajetkovou újmu přes 700 tisíc korun už ale otec a matka zesnulé neuspěli, Křikavová je odkázala na civilní řízení.

Verdikt je pravomocný

„Soud uznal obžalovanou vinnou přečinem usmrcení z nedbalosti. Rozsudek nabyl právní moci okamžitě, neboť se odvolání vzdali státní zástupce i obžalovaná,“ upřesnila Křikavová.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Hrůzná a takřka neuvěřitelná tragédie se odehrála na pražském Proseku na křižovatce ulic Vysočanská a Jiřetínská. Nyní již odsouzená policistka chtěla ve fordu na zmíněné křižovatce odbočit vlevo, ale nedala přednost protijedoucím vozidlům, do kterých narazila a kvůli tomu došlo i ke srážce dvou dalších aut.

Jedno z nich, mohutný Volkswagen Transporter, bylo odmrštěno tak, že narazilo do sloupku semaforu a pak do dívky, která se jako naprosto nevinná chodkyně právě chystala přejít po přechodu silnici.

Náraz odmrštěného auta nemohla náhodná oběť stojící ve špatnou chvíli na velmi špatném místě přežít. Auto ji zavalilo a ona pod ním zůstala zaklíněna. I přes snahu svědků nehody, přivolaných záchranářů a policistů dívka na místě zemřela.

„Znalec jasně řekl, že byla zasažena ta část mozku, že bylo vyloučené, aby poškozená přežila,“ podotkla Křikavová.

Auta si nevšimla

Policistka u soudu přiznala, že místo nehody příliš neznala, v autě vezla svou kolegyni a zaměřila se prý především na to, aby správně odbočila. I když se podle svých slov podívala, v kritickém okamžiku si protijedoucího auta nevšimla, nedala mu přednost a narazila do něj.

Žena si údajně zprvu vůbec neuvědomila, k jaké tragédii v důsledku její nepozornosti došlo. Nehodu totiž řešila s řidičem vozu, s nímž se střetla. Netušila prý, že se srážky účastnilo ještě další auto, které se kvůli silnému nárazu odmrštilo a spadlo na mladou chodkyni.

Přestože je Gabriela H. odsouzena pravomocně, překvapivě nadále zůstala policistkou a nemusí odcházet do civilu. „S ohledem na to, že tam nedochází ke kolizi s pracovním zaměřením, tak setrvává ve služebním poměru,“ řekl Právu šéf ÚDV Pavel Bret.

Odsouzená policistka je podle něj řadová pracovnice, která má na starosti především utajované skutečnosti a legislativu. „Takže nerozhoduje ve věcech přípravného řízení, nezasahuje do práv občanů a navíc není oprávněna užívat služební vozidlo,“ dodal Bret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám