Hlavní obsah

Policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých Budějovicích

Novinky, alt, kub

Na sociálních sítích koluje další video zákroku policistů proti člověku, který neměl v sobotu na náměstí v Českých Budějovicích nasazenou roušku a na výzvy si ji odmítl nasadit. Policisté ho zpacifikovali a asi dvě minuty ho drželi povaleného na zemi.

Foto: Facebook/Magdalena Mili Kohoutová

Zákrok proti mladíkovi v Českých Budějovicích

Článek

Mladík před zásahem s policisty diskutoval, jeden z nich proti němu zasáhl. Zákrok je na videu vidět přibližně v čase 6:20.

Roušku si odmítla nasadit i přítomná žena, která se s muži zákona přela o dodržení bezpečné vzdálenosti a odmítala, aby se k ní přiblížili. Proti ní policie sílu nepoužila.

Strážníci se v neděli pohybovali po českobudějovickém náměstí a vyzývali lidi, aby si roušky nasadili.

Mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová Novinkám potvrdila, že její kolegové v sobotu na náměstí kolem 16. hodiny zadrželi dvě dospělé osoby. Oba případy se budou řešit ve správním řízení, protože zadržení měli porušit vládní nařízení a hlavně neposlechli výzvy policistů. Policie nakonec oba propustila.

Samotný průběh zásahu, například situaci, kdy se jeden z policistů, kteří v počtu sedmi příslušníků mladíka obklíčili, z ničeho nic na podezřelého vrhne a  sekundovým chvatem s ním praští o zem, mluvčí odmítla komentovat s odkazem na skutečnost, že mladík podle ní neuposlechl hned několikrát opakovanou výzvu.

Všechno špatně. Strážníci nechali po zákroku na otce plačící dítě na ulici, nekontaktovali ani policii

Krimi

Podobných zákroků v posledních týdnech bylo několik. Strážníci v Ostravě například zpacifikovali ženu, která si odmítla nasadit roušku. Tam policie konstatovala, že zákrok byl v pořádku.

V Uherském Hradišti strážníci zakročili proti muži bez roušky, tento zákrok prověřuje policie kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Město se omluvilo.

Zákrok strážníků vůči ženě bez roušky v Ostravě byl v pořádku, zjistila kontrola

Krimi

V obcích a městech platí povinnost mít nasazenou roušku i ve chvíli, kdy se člověk pohybuje na ulici sám. Ministr zdravotnictví Jan Blatný nařízení hájí tím, že dávat v tomto případě výjimku, by situaci zkomplikovalo. Přitom platí, že například na pracovišti, pokud je člověk sám, ochranu úst mít nemusí.

Anketa

Je podle vás zákrok policisty přiměřený?
Ano
45,7 %
Ne
54,3 %
Celkem hlasovalo 26822 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám