Hlavní obsah

Policisté začali vyšetřovat zákrok zásahové jednotky

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Okolnosti nasazení východočeské zásahové jednotky při pátrání po uneseném podnikateli Stanislavu Brunclíkovi na Orlickoústecku začali vyšetřovat policisté oddělení kontroly a stížností v Hradci Králové. Informaci, kterou Právo získalo z dobře informovaného zdroje, potvrdil zástupce ředitele Inspekce ministra vnitra Jiří Červenka.

Foto: Karel Funda

V příštím roce se návštěvníci dočkají novinek i osvědčených zážitků.

Článek

"Hradecké oddělení kontroly a stížností zahájilo vyšetřování. Inspekce ministra vnitra se případem zatím nezabývá. Stane se tak, pokud vyšetřování dospěje k podezření, že mohl být spáchán trestný čin," odpověděl Červenka na dotaz Práva. Připustil, že se inspekce případem může zabývat dříve, pokud obdrží od těch, co se cítí poškozeni, trestní podnět. "Ten inspekce neobdržela," dodal.

Jeden ze tří mužů, kterého při prohlídce jeho domu v Bučině napadl policista, Právu sdělil, že se chystá podat trestní oznámení. Další je zatím v pracovní neschopnosti. Zásah přitom nevyšel. Policie nezadržela ani únosce, ani jejich oběť, o které nemá už od 23. září žádnou zprávu či indicii, že by žila.

Nemáme žádnou informaci, že by pan Brunclík žil, ale ani informaci, že by byl mrtev," řekl Právu okresní ředitel policie v Ústí nad Orlicí Jaroslav Jireš, který o nasazení zásahové jednotky požádal východočeské krajské policejní ředitelství.

Informační zmatek kolem zásahu

Mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová tvrdí, že zásahová jednotka byla nasazena na základě důvodného podezření.

"Všechny tři podezřelé osoby pracují ve stejné firmě, která měla s Brunclíkovými obchodní spory. Podezření, že by mohly být únosci a ukrývat uneseného podnikatele, podpořily i další informace. Pravdou je, že se při zákroku a domovních prohlídkách tato podezření neprokázala," přiznala mluvčí. Všichni tři jsou ale navíc podle ní držiteli střelných zbraní.

To ale dozorová žalobkyně Lenka Šedová z orlickoústeckého okresního státního zastupitelství nepotvrdila. "Pokud vím, tak šlo jen o jednoho podezřelého," řekla žalobkyně. Uvedla, že osobně dala pokyn k zadržení podezřelých a k domovní prohlídce. "Nikoli k nasazení zásahové jednotky. To mi nepřísluší a je to věc policie," dodala.   

Za úder do prázdna zásahovka neodpovídá

Názor, že policie rozhodovala o úderu zásahové jednotky na základě špatných informací a zaútočila tak na domovy nevinných lidí, okresní policejní ředitel Jireš odmítl. "Podezření trvají. Nic bližšího nelze sdělit," prohlásil. Podle některých příslušníků pražské a středočeské zásahové jednotky by vyšetřování mělo prověřit kvalitu informací orlickoústeckých policistů.

"Byl to úder do prázdna, který se neprávem obrátil proti zásahovce. Veřejnosti nikdo nesdělil, že jsme cvičeni k zákrokům proti zvlášť nebezpečným pachatelům. Pokud dostaneme informaci, že podezřelí jsou ozbrojeni, pak jdeme do akce s nasazením vlastního života a musíme konat tak, abychom v prvé řadě ochránili životy jiných," řekl policista.

Podle Lucie Uhlířové z policejního prezidia policisté ze zásahové jednotky musejí být v uniformách s nápisem Policie a slovně se prohlásit "policie". "Lidé jsou ze zákona povinni okamžitě uposlechnout výzvy zakročujícího policisty," řekla Uhlířová.

Zdůraznila, že policista zásahové jednotky nemá při zákroku čas na diskuse. Podle Uhlířové lidé tyto skutečnosti neznají. "Neuposlechnou výzvu, což pak někdy vede ke konfliktu," dodala.

Reklama

Související články

Policie je prý na stopě únosců podnikatele

Policie je na horké stopě únosců podnikatele Stanislava Brunclíka. Uvedl to v neděli pro Právo šéf východočeského vyšetřovacího týmu pplk. Jan Švejdar....

Výběr článků

Načítám