Hlavní obsah

Policisté vypisovali pokuty mazacím perem, kradli

Právo, Radim Vaculík
Praha/Olomouc

Fígl známý ze školních lavic se rozhodla použít dvojice olomouckých policistů. Do pokutových bloků vypisovala řidičům částky přepisovacím perem, tzv. rollerem. Přistižení šoféři peníze zaplatili, obdrželi potvrzení, načež policisté u své kopie bločku určené nadřízenému původně uloženou pokutu vymazali a napsali nižší částku. Rozdíl si pak nechali pro sebe.

Foto: Profimedia.cz

Pokutu policisté vypisovali mazacím perem. Sumu po zaplacení vymazali a přepsali na nižší. Ilustrační foto

Článek

Jenže na jejich počínání ve spolupráci s olomouckým krajským policejním ředitelstvím přišli vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Dva policisté od října 2018 do července letošního roku ukládali řidičům pokuty příkazem na místě, z nichž část finančních prostředků neodevzdali, a obohatili se tak nejméně o 6500 korun,“ řekla v pátek Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Na dílu pokutového bloku, který se odevzdává nad­řízenému, částku smazali a přepsali ji na nižší
mluvčí GIBS Ivana Nguyenová

Policisté si podle informací redakce vytipovali celkem čtrnáct řidičů především z Polska a České republiky a ukládali jim pokuty v takové výši, aby je akceptovali a zaplatili na místě.

Jeden z členů hlídky pak ještě navíc sám pokutoval dalšího řidiče a změnou částky si vydělal dvě stovky.

„Policisté povinné položky bloku vypsali standardně propisovací tužkou, avšak položku o výši pokuty vypsali rollerem. Jedná se o pero, které má speciální inkoust, který lze mazat a následně znovu přepsat,“ přiblížila Nguyenová.

„Díl B předali po zaplacení přestupci a u dílu A pokutového bloku, který se odevzdává nad­řízenému, částku smazali a přepsali ji na nižší,“ dodala mluvčí GIBS Nguyenová.

Z 1000 korun dvě stovky

Nejvyšší rozdíl mezi skutečně uloženou pokutou a tou, kterou následně policisté přepsali do odevzdaného bločku, činil 800 korun.

Tedy řidič jim za přestupek zaplatil na místě tisícovku, oni tuto částku vymazali a dopsali do kolonky 200 korun. Inspekce oba muže obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěry. Hrozí jim až pětiletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Dvojici z jednoho z místních oddělení olomoucké policie už nadřízený až do pravomocného skončení případu dočasně zprostil výkonu služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám