Hlavní obsah

Policisté v Otrokovicích hlídali mrtvolu ve vodě, kolem se koupaly děti

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Desítky minut dělala v sobotu lidem koupajícím se v přírodním koupališti Štěrkoviště v Otrokovicích na Zlínsku společnost mrtvola plovoucí po hladině u břehu. A to pod dohledem policistů, kteří tělo ve vodě jen přikryli plachtou a čekali na příjezd potápěčů. Od pondělního rána vyšetřuje počínání policistů na místě odbor vnitřní kontroly.

Policisté hlídali mrtvolu ve vodě mezi plavci, jejich postup šetří kontrolaVideo: Prima FTV

 
Článek

„Jestli byl postup policistů správný z hlediska všech právních norem i etiky, začal v pondělí vyšetřovat náš odbor vnitřní kontroly,“ informovala Právo mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková.

Na případ upozornila v sobotu FTV Prima. Ze záběrů je patrné, že mrtvé tělo s rukou trčící z vody od lokte vzhůru jako na pozdrav plavalo jen několik metrů od koupajících se dětí a dospělých, zatímco na břehu hlídkuje policista.

Kolem mrtvoly po břehu také volně procházeli návštěvníci koupaliště. Někteří z nich se domnívali, že jde o figurínu, teprve později jim začalo docházet, že jsou svědky situace nahánějící pocit hrůzy.

Potápěči jeli z Brna

Svědci pro televizi uvedli, že když zjistili, že se skutečně jedná o mrtvého člověka, přivolali policii. Policisté tělo z vody nevytáhli, přikryli ho a ostatní návštěvníky nechali pokračovat ve skotačení ve vodě.

„Na místo byli přivoláni kriminalisté, aby zkoumali příčinu úmrtí a zajistili stopy, a policejní potápěči, kteří pak tělo z vody vytáhli. Faktem je, že nejbližší policejní potápěči jsou pro náš region nejblíže v Brně, cesta jim mohla trvat hodinu a půl,“ sdělila v pondělí Kozumplíková.

„Jestli existovalo nějaké jiné řešení přímo na místě, právě proto jsme věc předali vnitřní kontrole,“ sdělila mluvčí.

Koupání s mrtvolou bez rizika

Kromě nepříjemného zážitku by koupajícím se lidem samotný výskyt mrtvého ve vodě v těsné blízkosti neměl přinést žádné riziko. „Zdravotní problém to žádný nepředstavuje, ta nádrž je sama o sobě živým organismem a rozkládá se tam spousta jiných organismů. Jedno tělo tu rovnováhu určitě nenaruší. Je to problém možná nějaký etický a morální, ale zdravotní rozhodně ne,“ řekla pro FTV Prima vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová.

Policejní vyšetřování zatím přineslo poznatky k identifikaci mrtvého. Utonulý je jednatřicetiletý Slovák, kterého bylo možné vídat mezi zlínskými bezdomovci. Jejich parta se šla ve čtvrtek na Štěrkoviště vykoupat, Slovák se jim ztratil. Jeho kamarádi pak posbírali i jeho věci a odešli. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva.

Reklama

Výběr článků

Načítám