Hlavní obsah

Policisté se v Ostravě fotili s Kajínkem. Ohrožení profesní cti, tvrdí vedení

– Ostrava • Aktualizováno

Sociálními sítěmi koluje fotografie tří ostravských uniformovaných policistů s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem. Jejich počínáním a vznikem fotografie se zabývá odbor vnitřní kontroly. Krajské ředitelství jednání policistů podle svých slov vnímá jako ohrožení profesní cti.

Foto: Novinky

Jiří Kajínek krátce po svém propuštění z vězení.

Článek

Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

„Lze konstatovat, že předmětná fotografie zachycuje policisty Městského ředitelství policie Ostrava. S jednáním policistů nesouhlasíme, jednání vnímáme jako ohrožení profesní cti,” informovala mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Okolnostmi vzniku fotografie se podle ní zabývá odbor vnitřní kontroly. To Novinkám potvrdil také mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivo Mitáček.

„Naši pracovníci to s odborem vnitřní kontroly maximálně konzultují. Vypadá to na porušení interních předpisů v rovině etického kodexu,” konstatoval.

„V případě zjištění protiprávního jednání policistů bude věc postoupena řediteli Městského ředitelství policie Ostrava k přijetí opatření,” podotkla Holčáková.

Chování policistů odsoudil i ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO). „Fotit se s odsouzeným vrahem považuji za velmi nevkusné,” napsalo ministerstvo vnitra na twitteru.

Jiří Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelná zranění přežil.

Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítly vrchní soud i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu. Loni mu prezident Miloš Zeman udělil milost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám