Hlavní obsah

Policisté obvinili dalších pět lidí v kauze metanol, našli kanystry s písmeny V, R, Z

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V metanolové kauze, v níž kvůli otrávenému alkoholu zemřely již čtyři desítky lidí, obvinila zlínská policie další čtyři muže a jednu ženu z Plzeňska z ohrožování zdraví závadnými potravinami. V pátek o tom informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Jana Macalíková.

Foto: Policie ČR

Při jedné z předchozích domovních prohlídek kriminalisté objevili kanystry s pančovaným alkoholem.

Článek

„Koncem roku donesla do výzkumného centra Západočeské univerzity v Plzni láhev tuzemáku sedmašedesátiletá místní žena. Analýza ukázala, že v lahvi je smrtící dávka metylu. Případ dostali z pokynu policejního prezidia na starost zlínští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality, kteří zjistili, že žena koupila vloni v září láhev od své sousedky,“ sdělila Macalíková.

Další vyšetřování a výslechy mnoha lidí ukázaly na pětici pachatelů ve věku od dvaačtyřiceti do padesáti let z Moravy a ze západních Čech, kteří se zabývali pokoutnou distribucí alkoholu.

„Zajistili jsme u nich několik desítek až stovek litrů tekutiny v šestilitrových kanystrech, označených písmeny V, R nebo Z, v nichž se nacházela pančovaná vodka, rum nebo zelená,“ uvedla mluvčí.

Hrozí jim až dva roky

Hlavním pachatelem a organizátorem byl osmačtyřicetiletý muž z Hranic, který odmítl s vyšetřovateli spolupracovat. „Nicméně na něj, další tři muže a jednu ženu, jsme měli dostatek pádných důkazů k tomu, abychom je obvinili z uvedeného trestného činu, za který hrozí až dvouleté vězení,“ sdělila Macalíková.

Aféra s otráveným alkoholem trvá od loňského září. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je podle dosavadních zjištění více než 120. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

„Vzhledem k tomu, že přicházejí Velikonoce, v rámci kterých se častěji pijí alkoholické nápoje, znovu musíme upozornit na fakt, že stále nemáme povědomí, a pravděpodobně nikdy nebudeme mít, o přibližně čtyřech tisících litrech alkoholu, který byl smíchán se smrtící dávkou metylu. Je možné, že větší části se pachatelé zbavili, nicméně stále ještě může tento jedovatý alkohol kolovat mezi lidmi. Tudíž nedoporučujeme, aby lidé pili alkohol nejasného původu,“ varovala policejní mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám