Hlavní obsah

Policisté obsadili budovu, která patří lihovému bossovi. Hledají zbraně a výbušniny

Zlín
Aktualizováno

Maskovaní policisté zasahují v centru Zlína v budově v areálu někdejších baťovských závodů. Podle informací Práva se jedná o zásah u objektu, který je dáván do souvislosti s majetkem rodiny lihové mafie Radka Březiny.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zásahu v budově průmyslového areálu v centru Zlína se účastnili i pyrotechnici v ochranných oblecích.

Článek

„V tomto okamžiku mohu potvrdit, že na místě zasahují příslušníci našeho útvaru,“ řekl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Podle České televize policie prověřuje možnost, že se v objektu nacházejí výbušniny nebo zbraně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u Krajského soudu v Olomouci

Zda akce nějak souvisí s vyšetřováním lihového gangu, Hanták neupřesnil. „Úkony na místě se týkají trestního řízení. Podrobnosti, čeho se týkají, nemůžeme v průběhu akce konkretizovat,“ dodal Hanták.

„Policisté postupují opatrně s maximální pečlivostí, aby nedošlo ke škodám na majetku, potažmo k újmě na zdraví,” řekl ČTK zlínský státní zástupce Jan Zubek, který případ dozoruje. Podle svých slov ale nehodlá ve čtvrtek ani v pátek zveřejňovat žádné bližší informace.

Do čtvrtečního podvečera se nepodařilo jednoznačně potvrdit ani vyvrátit, jestli policie při prohledávání budovy ve Zlíně výbušniny, zbraně, či jiný materiál, našla.

Embargo na informace

Přítomnost pyrotechniků a velká opatrnost, se kterou se policisté na místě a v okolí pohybovali, by eventuální přítomnosti nebezpečných věcí na místě nasvědčovala. Do podvečerních hodin ovšem nikdo nezaznamenal, že by z budovy někdo něco vynášel.

Bezpečnostní opatření, která zásah ve Zlíně provázela, měla podle státního zástupce preventivní charakter. „Aby nedošlo k ublížení na zdraví a škodám na majetku,“ řekl Zubek.

Na konkrétní dotaz, zda jsou v budově zbraně, nebo výbušniny, se omezil: „Bez komentáře, v tuto chvíli.“ „Během čtvrtka nebudeme k této záležitosti podávat žádné informace,“ řekl Hanták.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Policisté u budovy průmyslového areálu v centru Zlína, která patří údajnému šéfovi lihové mafie Radku Březinovi.

Pozornost vyvolala přítomnost zdravotnické záchranné služby a hasičů. „Veškeré podrobnosti vám případně sdělí policie, která si asistenci hasičů vyžádala. Naši lidé tam zřejmě jsou v rámci preventivního opatření,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Březina nabízel úplatek 10 miliónů 

Radek Březina čelí v posledních měsících několika trestním stíháním. Byl obžalován kvůli třísetmiliónovému krácení daní v souvislosti s ukrýváním a skladováním nelegálního lihu. Figuruje také v jedné z vedlejších větví vyšetřování distribuce jedovatého metanolu, která zasáhla Česko v září 2012 a vyžádala si desítky obětí.

Březina čelí i obvinění, že se pokusil uplatit kriminalistu ÚOOZ, když detektivovi nabídl deset miliónů korun jako úplatek za to, že bude ze své pozice policisty ovlivňovat průběh trestního řízení.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám