Hlavní obsah

Policisté nemají se smrtí bezdomovce nic společného, případ se vrací k došetření

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Pořádnou úlevu ucítili při čtení rozsudku dva plzeňští policisté Jan Pergl (25)a Lukáš Zahradník (26). Krajský soud v Plzni je v pátek zprostil obžaloby ze smrti 58letého bezdomovce. Toho měli podle státního zástupce ztlouci pendrekem a zkopat tak, že muž na následky zranění zemřel. Za ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo oběma strážcům zákona až 16 let vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Pergl (vlevo) a Lukáš Zahradník u soudu

Článek

„Trestní stíhání obou policistů se vrací státnímu zástupci k došetření,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

„Byť se obhajoba obžalovaných jeví podivně a zvláštně, v kontextu s dalšími důkazy ji nelze označit za absurdní a účelovou,“ řekl Bouček. Podle něho postavil státní zástupce obžalobu na zprostředkovaných důkazech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ze svědeckých výpovědí, které byly kusé a útržkovité, nelze jednoznačně dovodit, že to byli právě obžalovaní, kteří se dopustili jednání té intenzity popsané v obžalobě a způsobili poškozenému zranění, které vedlo k jeho smrti,“ dodal soudce.

Podle Boučka z dokazování před soudem vyplynulo, že by mělo být vedeno trestní stíhání policistů pro neoprávněné použití donucovacích prostředků, a proto vrátil případ žalobci k došetření.

Měl obtěžovat lidi v ubytovně 

Do kontaktu s bezdomovcem přišli policisté loni v říjnu. Chtěli ho umravnit, aby už neobtěžoval lidi v nedaleké ubytovně. Pro muže si přišli do osady bezdomovců.

„Nejprve ho udeřili obuškem přes záda a poté odvezli na přilehlou betonovou cestu. Tam jej opakovaně pevnými služebními botami se silnou podrážkou značnou intenzitou kopali do oblasti trupu,“ popsal státní zástupce chování policistů v obžalobě. Podle něho napadenému muži zlomili žebro a natrhli mu slezinu.

Jan Pergl a Lukáš Zahradník přichází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

„Po ukončení útoku se o jeho zdravotní stav nijak nezajímali. Spokojili se s tím, že je schopen samostatného pohybu a komunikace. Zanechali ho na místě a odešli,“ pokračoval Rykl. Bezdomovec zemřel o tři dny později na následky vnitřního krvácení.

Bezdomovce se prý nedotkli

Ani jeden z policistů s obžalobou nesouhlasil. Tvrdili, že se bezdomovce ani nedotkli.

„Toho muže jsme vyzvali, aby šel s námi k vozidlu. Tam jsme si opsali nacionále a ptali se ho, co dělal na ubytovně. Navrhl nám, že si vezme spacák a půjde spát jinam do města. Nechali jsme ho jít,“ uvedl u soudu Pergl.

Pak se policisté vrátili do osady bezdomovců a řekli ostatním, že se s dotyčným domluvili, že odejde do města. U soudu vyšlo najevo, že policisté o jednání s bezdomovcem nesepsali úřední záznam. Podle jejich vyjádření si tím chtěli ulehčit práci. „Bylo to proto, aby nadřízený neměl řeči, že jsme muže nepředvedli k výslechu na služebnu,“ vysvětlil Pergl.

Podle něho bylo jednání bezdomovce pouhou malicherností. Zjistili totiž, že jen zaklepal na okno ubytovny ženy, která nahlásila, že ji obtěžuje. Podle soudních znalců vícečetná poranění bezdomovce odpovídají tupému násilí. „V případě rychlé pomoci mohl přežít,“ prohlásili lékaři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám