Hlavní obsah

Policisté našli ukradený violon za 10 miliónů. Majitel jim na oplátku zahrál

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští kriminalisté objasnili kuriózní krádež hudebního nástroje ze zaparkovaného auta. Nešlo o lecjaký instrument za pár tisíc, ale o velmi vzácný historický violon. Jeho hodnotu znalci z oboru vyčíslili na víc než deset miliónů korun. Dopadený zloděj neměl ani tušení, jak drahý kousek ukradl. Po vrácení majiteli se violon rozezněl policejní služebnou.

Policisté majiteli vrátili ukradený violon za 10 miliónůVideo: Novinky

 
Článek

Případem se kriminalisté zabývali od května loňského roku. Slovenský muzikant, který si přeje zůstat v anonymitě, přijel do Prahy kvůli vystoupení v rámci Pražského jara. Přes noc pak jeden ze svých tří nástrojů nechal uzamčený v autě u hotelu na Bertramce. Druhý den zjistil, že violon vyrobený v 16. století někdo ukradl.

„Byla to obrovská chyba, nástroj se v autě nenechává,“ zpytoval svědomí muž, který se živí jako profesionální kontrabasista.

„Tento violon pochází z období kolem roku 1550. Z té doby neexistují skoro žádné nástroje. Ještě jsem se nesetkal s nějakou sestrou nebo bratrem tohoto nástroje. Výjimečný je především věkem a tvarem, který je archaický a rustikální. Jsem překvapený, stále si nástroj prohlížím a nevěřím tomu, že mu nic není. Dokonce i ladění drželo, když jsem ho rozbalil,“ přibližuje.

Náhodná krádež

I přesto, že se kriminalisté od začátku neměli „čeho chytit“, po několika měsících zloděje vypátrali. Z několika podezřelých si totiž vytipovali jednu konkrétní osobu, kterou koncem roku se souhlasem státního zástupce zadrželi.

Muž se při výslechu ke krádeži přiznal, v té době už ale neměl ukradený violon u sebe. S pomocí obviněného kriminalisté nástroj vypátrali v polovině ledna letošního roku.

Nejednalo se o krádež na zakázku, ale o náhodnou pouliční krádež. O skutečné hodnotě nástroje však zloděj neměl ani ponětí. Kriminalisté šestačtyřicetiletého muže obvinili za krádež a poškození cizí věci. Ve vězení by si mohl odpykat až desetiletý trest, s ohledem na hodnotu nástroje.

„V oblasti kriminality se navíc nejedná o žádného začátečníka. V minulosti byl již čtyřiadvacetkrát soudně trestán za různé, převážně však majetkové trestné činy,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Martínková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám