Hlavní obsah

Policisté na jihu Čech naměřili motorkáři 180 km/h

LIBĚJOVICE

Rychlá jízda, nebezpečné předjíždění a zakryté poznávací značky. To byly nejčastější prohřešky několika desítek motorkářů, které policisté zkontrolovali v sobotu odpoledne při rozsáhlém zátahu na Písecku a Strakonicku. Zaměřili se na nejfrekventovanější tah od Českých Budějovic na Plzeň a od Vodňan na Strakonice. Nejvíc spěchal řidič motocyklu, kterému u Písku naměřil radar 180 kilometrů za hodinu, řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Foto: Veis David, ČTK

Policista kontroluje motocykl nedaleko Libějovic na Strakonicku.

Článek

Policistům se ho dopadnout nepodařilo. Těžkou nohu na pedálu měl zřejmě i řidič stříbrného mercedesu se slovenskou značkou, který kolem policejního stanoviště "proletěl" rychlostí 177 kilometrů za hodinu.

Strážci zákona zažili perné chvilky, když chytali mladíka ze Strakonicka, který na černé hondě bez značky najížděl do policistů. Při riskantním manévru a se spolujezdkyní za zády rozbil nejprve helmou zastavovací terč, pak přidal plyn a snažil se ujet. Skončil v poutech na kapotě policejního vozu. Ukázalo se, že neměl doklady od motorky ani řidičský průkaz. Zřejmě jej nemine obvinění z útoku na veřejného činitele.

Rychlost je nejčastější prohřešek

Do čtyřhodinové akce se zapojilo 30 policistů, tři silné policejní motorky a vrtulník, který ze vzduchu stíhal ujíždějící motocyklisty. Hlídky zkontrolovaly celkem 80 řidičů aut a motocyklistů, na místě udělily 75 blokových pokut a přestupky čtyř řidičů oznámí správnímu odboru městského úřadu. Kromě pokuty tak na ně čeká i odebrání bodů. V pěti případech odhalili policisté špatný stav vozidel.

"Největším prohřeškem bylo překročení povolené rychlosti, a to v 60 případech. Polovina připadla na auta a polovina na motorkáře. Na pokutách se vybralo 130 000 korun. Alkohol ani drogy jsme u řidičů nezjistili," shrnul akci policejní mluvčí.

Silnice I/20 mezi Českými Budějovicemi a Plzní patří k nejvytíženějším v kraji. Řidiči ji využívají i k cestě do Prahy. Na dlouhých rovinkách pak často překračují rychlost. Sobotní akce nebyla nejspíš poslední. "Tento rok je to na jihu Čech první akce takto velkého rozsahu. Pokud bude úspěšná, bude se opakovat," dodal šéf jihočeské dopravní policie Lubomír Veselý.

Reklama

Výběr článků

Načítám