Hlavní obsah

Policisté mohou špehovat řidiče speciálním dalekohledem na kilometr

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Jízdu bez pásu nebo telefonování za jízdy teď mohou čeští policisté odhalit podstatně jednodušeji než dosud. A to už ve chvíli, kdy řidič hříšník ani netuší, že už ho policejní hlídka sleduje. Umožňuje to nový speciální dalekohled se záznamovým zařízením. Policisté díky němu dokážou auta detailně sledovat už od vzdálenosti jednoho kilometru.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový dalekohled odhalí a natočí telefonování za jízdy i na vzdálenost jednoho kilometruVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Dalekohled umí přibližovat třicet- až šedesátkrát, takže některé přestupky teď můžeme dokumentovat s velkou jistotou,“ popsal novou techniku vrchní komisař liberecké dopravní policie Jan Frieser. „I na velkou vzdálenost teď dokážeme poznat a zdokumentovat, že řidič telefonuje, píše esemesku nebo si nastavuje navigaci v mobilu a nevěnuje se tak řízení,“ tvrdí Frieser.

Speciální dalekohledy nakoupila policie pro všechny útvary v celé zemi. V Libereckém kraji má dopravní policie po jednom dalekohledu v každém okrese a krajská dopravní skupina má dva.

Dopravní policisté využívali dalekohledy i v minulosti, řidiče s nimi ale mohli pouze sledovat. Nový přístroj během sledování pořizuje i fotografie nebo videozáznam, které se ukládají. Na videu si mohou policisté přímo na místě přestupek i znovu přehrát a ověřit si ho.

Foto: Michael Polák, Právo

Nový dalekohled během sledování pořizuje fotografie nebo videozáznam

První hříšníky už dalekohled odhalil. Na trase mezi Libercem a Děčínem sledovala v pátek policejní hlídka u Bílého Kostela nad Nisou automobily už od chvíle, kdy se objevily na hodně vzdáleném horizontu. Díky dalekohledu dokázala rozpoznat i pohyby řidiče uvnitř automobilu.

„V tomto případě jsme jasně viděli zvednutou ruku řidiče v poloze odpovídající telefonování. Přestupek jsme si ještě ověřili na pořízeném videozáznamu,“ popsal hlídkující policista.

Foto: Michael Polák, Právo

Nový dalekohled odhalí a natočí telefonování za jízdy i na vzdálenost jednoho kilometru

Podle Friesela jsou řidiči, které dalekohled odhalil, hodně překvapení. „Na tu vzdálenost jednoho kilometru nás vůbec neregistrují. Obvykle mají přehled o tom, co se před nimi děje, maximálně na vzdálenost několika set metrů,“ upozornil na první zkušenosti dopravní policista.

„Uvažujeme, že kromě pásů a telefonování za jízdy to využijeme i na kontrolu dodržování dopravní značky Stop nebo přejíždění železničního přejezdu se zapnutým výstražným znamením či na přejíždění plné čáry,“ doplnila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám