Hlavní obsah

Policisté a záchranáři pátrali v Krkonoších po zmizelém muži

– VÍTKOVICE
Právo, Vladislav Prouza

Rozsáhlou pátrací akci po zmizelém 61letém běžkaři z Prahy, který byl naposledy viděn v neděli 26. prosince, zahájila ve čtvrtek ráno Horská služba spolu s policií v oblasti Vítkovic na Jilemnicku. Družstva záchranářů, která vyrazila od vítkovického hotelu Skála, pročesala rozlehlou oblast západních Krkonoš, ale muže nenašla.

Foto: Pavel Siuda

Do ostravské katedrály Božského Spasitele dorazí v sobotu 23. září socha Panny Marie Fatimské, která putuje po České republice.

Článek

"Vyrazilo nás okolo čtyřiceti. Družstva si rozdělila jednotlivé úseky směrem na Rezek nebo Kotelní jámy. Zatím se ale není čeho chytit," upřesnil republikový šéf Horské služby Jiří Brožek. Muž odešel do hor z chaty Alžběta ve Vítkovicích, kde trávil sám zimní dovolenou, údajně už 26. prosince.

Chatu opustil bez dokladů pravděpodobně na běžkách. Obavy o osud zdatného sportovce aktivně provozujícího dálkový běh sdělila policii jeho manželka, která ho nemohla sehnat spolu se sousedem z vedlejší chalupy.

"Údajně měl za ním přijet do Krkonoš syn. Protože jsme se o pohřešovaném muži dozvěděli s třídenním zpožděním, bude pátrací akce komplikovaná. Pravděpodobně se ztratil někde v horách," podotkl jeden z policistů. Prodleva, která nastala od okamžiku mužova odchodu z chaty, nedovoluje záchranářům efektivně použít vrtulník s termovizí.

Muž by v přírodě těžko přežil

"Pokud skončil skutečně v horách, čtyři dny a noci v terénu mohl těžko přežít. Jestli zahynul, přístroje by ho neodhalily," upřesnil jeden ze zasahujících záchranářů. Během posledních dnů se hlavně noční teploty v Krkonoších pohybovaly pod bodem mrazu a místy slabě sněžilo.

V 15:00 byla akce odvolána, záchranáři muže nenašli.

Reklama

Výběr článků

Načítám