Hlavní obsah

Policista prý znásilnil syna, odvolací soud se ho zastal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nevíme, co se přesně stalo, ale víme, že to bylo znásilnění. Tak lze ve zkratce shrnout postoj vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů, státního zástupce i soudce krajského soudu k případu policisty obžalovaného ze znásilnění vlastního syna. To odmítl Vrchní soud v Olomouci a souzeného otce se už dvakrát zastal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policista z malého moravského města se sklopenou hlavou poslouchal verdikt, podle něhož měl jít na 5,5 roku do vězení za znásilnění pětiletého syna. Dvakrát rozsudek zrušili odvolací soudci a před třetím projednáváním dali jasně najevo, že mají velké pochybnosti, jestli se nějaký trestný čin skutečně stal.

Trestní oznámení podala na otce jeho bývalá partnerka s tím, že se hoch svěřil prarodičům s tvrzením, že se otec při jedné z her počural. Při výslechu policisty byl přítomen i policejní psycholog, který do zprávy napsal, že chlapec mohl myslet počuráním to, že u otce došlo k vyvrcholení. Od té chvíle se vyšetřování ubíralo už jen tímto směrem.

Policista celou dobu tvrdil, že syna nezneužil, při hře se mu už prý jen hodně chtělo na záchod, a když na něj syn skočil a stáhl mu kraťasy, došlo u něj k malému úniku moči.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že měl syna donutit k orálnímu sexu. Obvinění, které převzal i rozsudek, pak upravili v tom smyslu, že otec nezjištěným způsobem přiměl syna k stimulaci přirození až do vyvrcholení.

„Rozsudek je nejasný“

A právě „nezjištěný způsob“ – kromě jiného – olomouckým soudcům vadil. „Soud nehodnotil všechny důkazy, přejímá tvrzení obžaloby a některé skutečnosti zůstávají jen v rovině hypotetické,“ uvedli soudci.

Nelíbilo se jim, že policista byl odsouzen, přestože podle znaleckých posudků nic nenasvědčuje tomu, že by měl syna zneužít.

Celé vyšetřování provází i fakt, že hoch byl podle olomouckého soudu do některých odpovědí výrazně nasměrován. „Skutku, pokud se vůbec stal, byl přítomen jen obžalovaný a jeho syn. Všechny ostatní důkazy jsou jen nepřímé a zprostředkované,“ dodali soudci a přikázali, aby prvostupňový soud znovu celou věc projednal.

Reklama

Výběr článků

Načítám