Hlavní obsah

Policista: prostitutky jsem nezbil, jen pouštím hrůzu

PRAHA

Policista Václav Jílek měl jako šéf oddělení hlídkové služby policie v Praze 1 fyzicky napadnout dvě bulharské prostitutky. Tvrdí to jeho podřízení, sám obžalovaný ale ve středu u soudu vše popřel. Nikoho prý nenapadl, jen "pouštěl hrůzu".

Foto: Michaela Baladová

Článek

"Obžalovaný se trestných činů dopustil v přítomnosti dvoučlenné policejní hlídky, k jejichž výkonu služby se přidal. Ti o jednání svého nadřízeného učinili záznam. Tím vše vyšlo najevo," sdělil Právu začátkem ledna vyšetřující žalobce Michal Zachystal.

"Je stíhán na svobodě a podal si žádost o odchod z policie," dodal. Žalobu soudu podalo pražské městské státní zastupitelství, které vyšetřování dozorovalo.

Jílek se podle obžaloby loni v říjnu vydal se dvěma mladými policisty na kontrolu do centra Prahy. Když na Václavském náměstí narazil na dvě bulharské prostitutky, nejdříve je začal urážet a potom tahat za vlasy a kolenem kopat do hýždí.

Jednu z nich naložil do auta a odvezl na náplavku k Vltavě u nemocnice Na Františku. Tam ji podle svědectví jeho kolegy vytáhl z auta a zkopal. Krátce nato potkal další dvojici Bulharek, u kterých si počínal stejně. Tentokrát ale jednu z nich odvezl na Žižkov, kde ji odtáhl z dohledu policisty v autě. Ten už jenom slyšel výkřik a viděl, jak žena utíká pryč.

Začínající policisté byli prý z šéfa šokovaní

Dva mladí policisté, jeden z nich ještě studoval policejní školu, byli jednáním nadřízeného tak překvapeni, že se proti němu na místě ohradili a po návratu na stanici věc oznámili vedoucímu. Inspekce ministra vnitra incident prověřila a navrhla stíhání.

Oba policisté ve středu v roli svědků potvrdili Jílkovo agersivní chování. Ten naopak všechna obvinění odmítl. "Připouštím, že na ně pouštím hrůzu, ale odmítám, že bych je napadal," řekl Jílek. Prostitutky prý sice odvezl mimo centrum, ale jenom proto, aby plnil pokyny nadřízených, vytlačovat prostituci z centra Prahy. Důrazně ho prý k tomu vybídl ředitel policie Prahy 1 poté, co se prostitutky na nočním Václavském náměstí nabízeli i jemu.

Podle Jílka se v oblasti Václavského náměstí pohybuje až 60 prostitutek z Bulharska. Jelikož obhajoba trvala na výslechu postižených cizinek, které policie zatím nenašla, bylo jednání odročeno na březen. Kvůli obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody hrozí Jílkovi až tříleté vězení.

Policejní nadporučík byl dočasně zproštěn výkonu služby. Netrvalo však dlouho a sám požádal o propuštění z řad policie. Patrně by tak nepřišel o výsluhovou rentu, i kdyby ho odsoudili.

Reklama

Výběr článků

Načítám