Hlavní obsah

Policista na dálnici zmlátil cyklistu. Dostal podmínku a končí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Policista z dálničního oddělení ve Svojkovicích na Rokycansku Karel Sojka (35) musí po patnácti letech služby svléct uniformu. V úterý neuspěl u Krajského soudu v Plzni s odvoláním proti rozsudku Okresního soudu Plzeň-jih, který ho letos v květnu potrestal roční podmínkou za to, že loni v červenci fyzicky napadl Mahida Radimova při projednávání jeho přestupku.

Napadení cyklisty na dálniciVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Pětadvacetiletý Ázerbájdžánec tehdy vjel omylem na dálnici na jízdním kole, aniž by tušil, že je to u nás zakázané. Sojka ho po vypsání pokutového bloku několikrát praštil. Útok natočila kamera v zadní části služebního vozidla a záběry byly pro státního zástupce klíčovým důkazem.

„Policista svým jednáním naplnil všechny znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Poškozeného napadl velmi agresivně a opakovaně. Jako policista selhal,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš.

Policista přihlížel, jak kolega mlátí cyklistu. Dostal trest

Krimi

Rozsudek je pravomocný, pro Sojku to znamená, že musí být propuštěn ze služebního poměru bez nároku na odchodné. Kromě trestu musí ještě policista zaplatit cizinci 20 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Prý ho zdržoval

Sojka se hájil tím, že cyklista při projednávání přestupku schválně zdržoval. „Z hlediska bezpečnosti jsme potřebovali, aby co nejdříve z dálnice zmizel, a nedošlo tak k nějakému neštěstí. Jenže nechtěl odjet. Měli jsme s kolegou pocit, že nás schválně zdržuje, abychom odjeli dřív a on mohl pokračovat v jízdě po dálnici,“ prohlásil Sojka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Karel Sojka u soudu kvůli napadení cyklisty

Přiznal, že situaci řešil nestandardně. „Zvolil jsem snazší formu, abychom se vyhnuli všem oficialitám. Zachoval jsem se jako můj otec, když jsem neposlouchal,“ prohlásil policista a druhým dechem dodal, že v něm laxní chování cyklisty vzbudilo jistou dávku agrese.

Podle soudů ale kontrolovaný cizinec nezavdal žádnou příčinu k hrubému chování obžalovaného.

Policista zfackoval cyklistu na dálnici, natočila ho kamera ve služebním autě

Krimi

„Nijak se přestupkovému řízení nebránil a spolupracoval. To, že po policistovi požadoval vysvětlení, jakým způsobem má uloženou pokutu zaplatit, nemůže být považováno za zdržování a protahování. Situaci sice zhoršovala jazyková bariéra, ale to nebyl důvod k tomu, aby policista situaci vyostřil a z verbálních nadávek poškozenému přešel k fyzickému útoku,“ konstatoval okresní soud.

Incident natočila kamera

Incident trval asi minutu a natočila ho kamera v zadní části služebního vozidla. Záznam byl pro soud klíčovým důkazem. Je na něm vidět vše od chvíle, kdy policista nechává cyklistovi podepsat pokutový blok a předává mu složenku k zaplacení. Pak začíná mezi oběma muži diskuse, kterou policista ukončuje tím, že mladíka chytí pod krkem a se slovy „ku..., nes... mě, idiote“, mu vrazí facku.

Poté cyklistovi vytrhne z ruky složenku, zmuchlanou mu ji vrátí zpátky a následuje další facka, po které Radimovovi spadla z hlavy přilba. V okamžiku, kdy se pro ni ohne, policista k němu přiběhne a pěstí mu míří na obličej. Poslední útok přichází ve chvíli, kdy si cizinec vyfotil espézetku policejního auta. Po úderu končí na zemi, během chvilky vstane, nasedne na kolo a odjíždí.

Cyklista se bál o život

„Skoro jsem se bál o život. Vzpomněl jsem si na záběry z Ameriky, jak tam policajti umlátili člověka k smrti. Ten strach byl umocněn ještě tím, že ten druhý policista se díval na to, jak mě jeho kolega mlátí, a nijak nezasáhl,“ vypověděl Radimov u soudu. S policistou prý komunikoval anglicky.

„Vysvětlil mi, že na kole po dálnici jet nesmím a že za to dostanu pokutu 2000 korun. Položil mi na kufr nějaké papírky, abych je podepsal. Když jsem se začal ptát, jak a kde mám pokutu zaplatit, začal mi nadávat a vzal mi ten jeden papírek z ruky, zmačkal ho a vrátil zpátky. Pak se se mnou začal hádat, chytil mě pod krkem a dal mi dvě facky,“ líčil Radimov dramatickou situaci.

Pak prý policista odešel do auta. „Když uviděl, že si fotím jejich espézetku, vrátil se a zase mě praštil, až jsem upadl na zem. Tak jsem už raději nic neříkal, sedl na kolo a jel pryč,“ dodal cizinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám