Hlavní obsah

Policista "mlátička" už nesmí ani hlídat supermarket

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Podmíněné tresty potvrdil ve středu Krajský soud v Ostravě policistům Václavu Filipcovi (44) a Miroslavu Terrichovi (51). Filipcovi trest zároveň mírně rozšířil.Brutální zbití cyklisty Vlastimila Sklenáka při dopravní kontrole v Bílovci na Novojičínsku v listopadu 2003 soud označil za zcela neadekvátní situaci.

Foto: archiv Jiřího Severina

Jiří Severin získal v roce 2012 celostátní ocenění za významné dílo literatury faktu, byl také vyznamenán krajskou cenou Pro Amicis Musae.

Článek

Čtyřletý zákaz činnosti u policie odvolací instance Filipcovi rozšířila i na práci u bezpečnostních agentur všeho druhu. Terrich naopak nemusí platit peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun. Co se týče výměry podmíněných trestů, Filipec dostal osmnáct měsíců vězení s tříletým odkladem, Terrich jen jeden rok s dvouletou podmínkou.

Filipec, v místě bydliště přezdívaný Mlátička, spolu s Terrichem 5. listopadu 2003 v rámci dopravní akce Kryštof zastavili na okraji Bílovce 52letého Vlastimila Sklenáka. Ten jel na kole taženém psem. Když se odmítl legitimovat a ani nechtěl prozradit své jméno, Filipec mu podle obžaloby nasadil pouta a pak ho brutálně zbil obuškem.

Terrich jen přihlížel, aniž by do incidentu zasáhl. Pak ztlučeného a pokáleného muže převezli autem na policejní oddělení v Bílovci. Zraněný cyklista se s četnými pohmožděninami léčil několik týdnů. Policisté se během procesu hájili, že na ně Sklenák najížděl svým kolem a navíc se obávali, že na ně zaútočí jeho pes.

Filipec se cítil ublížený

Filipec dostal osmnáct měsíců vězení s tříletým odkladem a zároveň čtyřiletý zákaz působení u policie. Terrich dostal jeden rok s dvouletou podmínkou. Filipec se ve středu při odchodu ze soudní síně obořil na novináře. "Vy jste nás špinili rok a čtvrt. Jste jedna špína vedle druhé. Vzpamatujte se," zlobil se expolicista.

Oba policisté odešli od policie loni na vlastní žádost, takže nyní mají odstupné a pravidelnou rentu, kterou budou dostávat až do důchodu. "Nový zákon, který bude platit od 1. ledna příštího roku, je v tomto směru dokonalejší a policie s vyplacením odstupného musí počkat až do pravomocného rozhodnutí soudu," vysvětll státní zástupce Alois Dlouhý.

Miroslav Terrich je evidován na úřadu práce jako nezaměstnaný, Filipec u soudu prohlásil, že podniká jako osoba samostatně výdělečně činná v oblasti financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Policista mlátička chce odstupné a rentu

Z tučného odchodného a několikatisícové měsíční renty se nejspíše budou těšit policisté Václav Filipec (43 let) a Miroslav Terrich (50 let) z Novojičínska....

Policista mlátička téměř jistě získá rentu

Policista Václav Filipec, odsouzený za brutální útok na cyklistu, si může být téměř jistý, že získá od státu pravidelnou rentu za mnohaletou službu. V neděli...

Výběr článků

Načítám