Hlavní obsah

Policista mířil pistolí na zatýkaného technaře, druhý ho bil

Právo, dh, trj

Sestřih amatérských videozáběrů, které shromáždili technaři ze sobotní bitky o pláň se soundsystémy u Mlýnce na Tachovsku, ukázal, jak jeden z policistů míří služební pistolí z blízkosti deseti až dvaceti centimetrů na srdce jednoho z mladíků, jehož s pomocí chvatů zatýká jiný uniformovaný muž zákona a další přihlíží.

Článek

Incident se odehrál na lesní asfaltové cestě a policista svou zbraň držel v ruce po celou dobu zatýkání účastníka, který na CzechTek dorazil zřejmě z ciziny. Policista zbraň neskryl, ani když se zatýkaný ocitl na zemi a z policejní dodávky vystoupili další čtyři policisté. Z nich jeden muže ležícího na břiše dvakrát udeřil do zad či přímo do ledvin. Pak mu celkem sedm mužů zákona nasadilo pouta.

Otřesné záběry příznivci techna ve středu pustili senátorům z výboru pro lidská práva i na podvečerní demonstraci v Praze na Letné.

Policista přitom může podle předpisů mířit na zatýkaného pouze v případě, že má podezření, že dotyčný má zbraň nebo klade odpor. Podle videozáznamu o nějakém odporu ze strany zadržovaného muže nemůže být ani řeči. Podle senátorů z výboru pro lidská práva jde o jasný případ pro Inspekci ministra vnitra.

Natáčela také policie

Další sekvence záběrů se soustředila na vodní dělo. Kromě vody byly v rychlém sledu do davu vystřelovány gumové projektily. Vidět jsou mladí lidé se zakrvácenými hlavami i souboj jednoho z těžkooděnců s téměř nahým mladíkem na zemi pod nohama postupujícího policejního kordonu.

Také ministerstvo vnitra včera na tiskové konferenci přehrálo svůj videozáznam. Zachytil, jak příznivci techna vyvalili dva sloupky od plotu u dálnice D 5, aby se měli kudy dostat na louku. Následoval postup kordonu shora ze svahu s poměrně malými šarvátkami a s voláním ve čtyřech jazycích: "Vyzýváme vás, opusťte prostor!" Policejní kamera zabrala i čtyři mladíky, jak na postupující těžkooděnce metají kameny, lahve či klacky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám