Hlavní obsah

Policista bezdůvodně zmlátil hosta, dostal podmínku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chování hodné hospodského vyhazovače spojené s arogancí a následnou zuřivost a agresivitu projevil pražský policista, který podle soudů bezdůvodně zmlátil předloni v srpnu hosta jedné restaurace v pražských Holešovicích. Člen pohotovostní motorizované jednotky Pavel Vondra za to minulý týden dostal pravomocně osmnáctiměsíční podmínku a tím by měl být zpečetěn i jeho konec u policie.

Foto: archiv Právo

Dušan Kütner v nemocnici po potyčce s policistou.

Článek

Vondrovi uložil totožný trest za ublížení na zdraví a výtržnictví už letos v únoru Obvodní soud pro Prahu 7. Policista se ale cítil nevinný a odvolal se, stejně tak poškozený host Dušan Kütner, který žádal vyšší částku na bolestném. Věc tak nyní řešil nadřízený Městský soud v Praze.

„Náš trestní senát pod vedením předsedkyně Vladany Woratschové shledal obě odvolání, tedy obžalovaného i poškozeného, jako nedůvodná a zamítl je. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 7 je tak pravomocný,“ sdělila Právu mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Foto: archiv Právo

Dušan Kütner druhý den po potyčce s policistou.

Kvůli bitce o rozbitou sklenici dostal policista podmínku

Krimi

22 měsíců trápení

Z obou aktérů byl spokojenější Kütner. „Je to pro mě bezpochyby obrovská úleva. Bylo to 22 měsíců velkého trápení a jsem rád, že to skončilo. Chvíli jsem přemýšlel o tom, jestli by neměl být potrestán trochu víc, ale nakonec po tom všem jsem rád, že to dopadlo alespoň takto,“ řekl Kütner.

Kütner věří, že policista už nebude dál působit u sboru, což se podle všeho stane, protože Vondra byl odsouzen pravomocně za úmyslný trestný čin, tudíž by měl svléknout uniformu a opustit řady policistů bez výsluh a odchodného.

Kütner si však dodnes nese následky policistovy agresivity, nefunguje mu podle jeho slov na sto procent levá tvář. S neurology chce znovu řešit, zda s tím jde ještě něco dělat. Má za sebou několik operací obličeje včetně dvou titanových destiček ve tváři, jizvy u oka a zkřivených úst, protože nerv je zřejmě nevratně poškozen.

Nyní odsouzený Vondra mu má podle rozsudku zaplatit odškodné celkem zhruba 206 tisíc korun plus náklady za advokáta. Na zmíněnou statisícovou částku má ale dvouletou lhůtu, kdy mu běží soudem určená zkušební doba.

Kvůli bitce o rozbitou sklenici dostal policista podmínku

Krimi

Shodil sklenici

Celý incident přitom začal naprosto zbytečně a kvůli úplné banalitě. Dva kamarádi se v restauraci dostali do hlasitější výměny názorů, při které Kütner nechtěně shodil ze stolu sklenici od piva. Debatu ukončili a Kütner šel zaplatit naposledy objednané dva panáky vodky a škodu za rozbitý půllitr. Servírce nechal 500 korun a dostal od ní vyhubováno.

Jenže když chtěl odejít, cestu mu zastoupil Vondra, který nebyl ve službě a pouze čekal na svou přítelkyni, vypomáhající servírku. Vyzval prý arogantně Kütnera, aby po sobě rozbitou sklenici uklidil.

„Vy jste ten útok v podstatě započal. Neměl jste žádné právo toho člověka vychovávat, nutit ho uklízet rozbitou sklenici, kterou už navíc zaplatil, neměl jste ho co strkat, a už vůbec ne za roh restaurace,“ uvedl už v únoru soudce z Prahy 7 Roman Podlešák.

Podle výpovědi hlavní servírky byl policista, který však o tom, kde pracuje, neřekl na místě ani slovo, vůči hostovi rozkazovačný. „Nemám důvod nevěřit svědkyni, že vy jste byl ten, kdo bezdůvodně začal fyzický konflikt, že jste se choval jako hospodský vyhazovač,“ kritizoval soudce.

Kütner následně na Vondru vytáhl pepřový sprej, ale až poté, co podle svých slov dostal od policisty dvě rány pěstí, přišel o brýle, neviděl a skončil na kolenou. Tyto údery však nikdo nezaznamenal. Servírka si všimla jen neustálého strkání Vondry do Kütnera.

Prý bránil servírku

Následné policistovy dva až tři údery však byly drtivé. Kütner skončil po útoku na operačním sále, týden si poležel v nemocnici, další čtyři doma. „Jsem rád, že mi soud dal téměř v plné míře za pravdu,“ uvedl.

Soudy naopak neuvěřily Vondrově obhajobě o nutné sebeobraně a o tom, že bránil servírku. Jenže podle verdiktu, a především svědectví samotné servírky, které soud uvěřil jako jediné objektivní účastnici incidentu, se vše odehrálo jinak.

„Nikoli vy jste jednal v nutné obraně v reakci na pepřový sprej, jak jste tvrdil. Naopak poškozený jednal v obraně tím sprejem na základě vašeho útoku. Byla to z jeho strany naprosto pochopitelná snaha a naprosto legitimní nutná obrana,“ dodal soudce Podlešák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám