Hlavní obsah

Policie zatkla známého obchodníka s obrazy a hledá jeho zákazníky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Moravskoslezská policie v tomto týdnu zatkla známého obchodníka s obrazy z Ostravska Leonarda Adamce a obvinila ho z toho, že mezi uměleckými díly, která nabízel, byla falza. Muž si tak měl prodejem padělků vydělat minimálně 17 miliónů korun. Státní zástupce požadoval uvalení vazby, soud ale nakonec přijal písemný slib obviněného a ponechal ho na svobodě.

Nalezené padělané obrazy u zadrženého obchodníkaVideo: Policie ČR

 
Článek

Mezi údajně padělanými obrazy byla mimo jiné díla Jana Zrzavého či Otakara Kubína. „Šlo o několik padělaných obrazů. Kauza je teprve na samotném počátku a nelze vyloučit, že obvinění bude ještě rozšířeno,“ řekl bez bližších podrobností dozorující státní zástupce Dušan Táborský.

Potvrdil, že žádal i uvalení vazby na obviněného obchodníka, Okresní soud v Ostravě ale uvěřil slibům, že se muž nebude trestnímu řízení vyhýbat, ani nebude ovlivňovat svědky.

Foto: Policie ČR

Nalezené padělané obrazy

Obchodník po dobu několika let obcházel galerie v Ostravě i známé sběratele umění, kterým falza nabízel.

„Některé padělky byly nekvalitní, některé byly zdařilé. Policie zajistila asi desítku padělků a mezi lidmi, kteří byli podvedeni, je deset dalších obrazů,“ řekl Právu zdroj blízký vyšetřování s tím, že hodnota pravých obrazů by byla velmi vysoká, protože šlo o velmi známé a drahé autory.

Při prohlídkách našli 60 obrazů

Podle oficiálního vyjádření policie je zatím zadokumentováno jen pět prokazatelných prodejů padělků v hodnotě 17 miliónů korun. „Že se nejedná o originály, potvrdil jednoznačně znalecký posudek,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Při domovních prohlídkách ale kriminalisté zajistili celkem více než šedesát obrazů. Zda jde i v tomto případě o padělky, zatím není úplně jasné.

Policie nyní hledá případné další poškozené sběratele, protože obviněný muž měl zřejmě i řadu klientů, o kterých kriminalisté zatím nevědí.

„Obracíme se proto na osoby, které zakoupily obrazy od pana Adamce, aby neprodleně kontaktovaly kriminalisty na telefonech 974 721 467 nebo 974 721 451. Samozřejmě je možné využít i policejní linku 158. Upozorňujeme, že případní současní majitelé padělků, tedy kupci obrazů od obviněného, sice zřejmě mají znalecký posudek, ten ale stanoví pouze cenu obrazu a neřeší pravost díla,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám