Hlavní obsah

Policie zadržela náměstka Maláčové. Po razii na ministerstvu obvinila dva lidi

Praha
Aktualizováno

Policie zasahovala v pondělí dopoledne na ministerstvu práce a sociálních věcí. Podle serveru Lidovky.cz byl zadržen náměstek ministryně Jany Maláčové (ČSSD) pro řízení sekce ekonomické a ICT Jan Baláč a další zaměstnanec. Dva lidé byli obviněni.

Policie v budově ministerstva práce a sociálních věcíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Útvar Národní centrály proti organizovanému zločinu provádí úkony trestního řízení. Podávání informací z trestního řízení si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekl Novinkám mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Nový náměstek pro IT na ministerstvu práce Baláč požádal o prověrku

Domácí

Podle něj další informace policisté poskytnout nemohou. Státní zástupce následně informoval, že policie kvůli zadávacímu řízení na veřejné zakázky obvinila dva lidi.

Foto: ČSSD

Nový náměstek pro IT na MPSV Jan Baláč (ČSSD).

„Policie zahájila trestní stíhání dvou osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízením na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Matula.

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek

Domácí

Jak uvedly Lidovky.cz, oba zadržení muži jsou podezřelí z trestného činu korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Případ se má týkat zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Podle serveru iROZHLAS.cz zasahuje policie také v sídle společnosti OKSystem.

Hamáček ani Babiš detaily zásahu neznají

Premiér Andrej Babiš (ANO) k policejnímu zásahu uvedl, že neví, o co jde. Zakázky na MPSV prý dlouhodobě kritizoval. „Pokud je tam nějaká korupce, je to velice špatně,“ dodal.

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček zásah na MPSV nechce nijak komentovat. „Mám informace pouze z médií, ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje policii plnou součinnost,“ sdělil Právu.

Maláčová je podle něj na ministerstvu, a není tak jasné, zda se zúčastní setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Baláče podle svých slov viděl Hamáček dvakrát při jednání o rozpočtu. Považuje jej za člověka, který se orientuje v problematice ICT.

Jakýkoli komentář k situaci nepovažuje za možný také místopředseda soc. dem. a šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý. Také on – jak řekl Právu – čerpá informace pouze z médií.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Policie u ministerstva

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ani po dvou tendrech zatím nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem.

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort od kontraktu ale pak odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat. Mluvilo o několika scénářích. Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKSystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKSystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s OKSystemem.

Trable s tendry na MPSV
Nový informační systém připravuje MPSV již od roku 2014. Původně měl fungovat od roku 2017 a měl stát 1,5 miliardy Kč. Nyní se počítá se spuštěním na začátku příštího roku a s cenou zhruba o půl miliardy až miliardu vyšší, po pondělní policejní razii ale není jasné, zda se termín stihne.
Jednou ze součástí jednotného resortního systému je systém pro vyplácení dávek. Kdo by ho měl od příštího roku provozovat, není ani po dvou tendrech jasné.
Kvůli průtahům v přípravách musel resort už dvakrát prodlužovat o dva roky smlouvu na nynější systém s firmou OKSystem. Roční prodloužení stojí pl miliardy korun. Smlouva s OKSystemem vyprší začátkem roku 2021.
Tendr na nový systém pořádal resort už dvakrát. V první soutěži se zadávací cenou 616 milionů korun bez DPH vyhrála firma OKSystem. Ministerstvo od smlouvy ale nakonec odstoupilo.
Ve druhém řízení s cenou 270 milionů bez DPH pak vybralo společnost DXC Technology. Případ ale skončil několikrát u antimonopolního úřadu, který zakázal smlouvu uzavřít.
Skandál s IT zakázkami propukl na ministerstvu práce i v roce 2012, kdy úřad vedl Jaromír Drábek (TOP 09). Ministr tehdy rezignoval kvůli kauzám, v nichž figuroval jeho první náměstek Vladimír Šišk. Policie vedla proti Šiškovi celkem pět trestních stíhání. Soudy jej uznaly vinným ve dvou případech – zmanipulování IT zakázek pro firmu Fujitsu a vydírání firmy OKSystem.
Pozn.: s využitím ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám