Hlavní obsah

Policie zasáhla proti žebrákům a bezdomovcům v metru

– PRAHA
Právo, Tomáš Urban

Stanice pražského metra v centru města a okolí působily v pátek odpoledne téměř idylicky. Z prostor se stáhli bezdomovci, žebráci a další živly, které obvykle obtěžují cestující. Příčinou klidu byla akce pražské městské policie - deset hlídek strážníků. Večer po skončení akce se však v prostorech metra v klidu sešly obvyklé postavičky.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

"Akce je zaměřena na závadové osoby, stánkový prodej a dodržování pořádku ve stanicích. To jsou nejvýraznější specifické problémy metra, které městská policie stále řeší," řekl Právu vedoucí útvaru metro pražských strážníků Karel Kreuz.

"Chceme podobné akce pořádat co nejčastěji, ale na to, abychom měli v centru stále deset hlídek v metru, prostě nemáme zatím dostatek lidi," dodal.

Stánkaři zabírají víc plochy, než zaplatí

Na stanici I. P. Pavlova měli stánkaři všechny doklady v pořádku. "Jsou zde takzvané metroboxy. Jsou to zamykací stánky, které mají své oficiální parametry a nejsou s nimi žádné problémy. Ty nastávají teprve u pultů, které nemají stálé rozměry, tam se často vyskytuje takzvaný nadměrný zábor. Prodejce má povolení na dva metry čtvereční záboru, za které platí, ale klidně si zabere o metr víc," vysvětlují strážníci.

Podobně tomu bylo i ve stanici Florenc. Mladá žena prodávala květiny. Kromě stolu však měla vystavené kytice i vedle prodejního stolu. Když ji strážníci požádali o povolení k prodeji a listinu, která potvrzuje, jak velký má pronajatý prostor k prodeji, dlouho pod stolem něco hledala. "Teď mi přivezli nové zboží a ještě jsem je neměla čas srovnat," tvrdila. Po delším hledání předložila vyžádané doklady.

"Máte nárok na dva metry, ale máte tu zboží vystaveno nejméně na dvojnásobné ploše," upozornil ji strážník. Žena stále trvala na tom, že jí právě přivezli čerstvé zboží a ještě neměla čas vše uklidit. Z nepravdy ji však usvědčily cenovky na údajně právě dovezeném zboží.

Strážníci přestupek řešili velkorysou nabídkou: "Dejte si to urychleně do pořádku a zaplaťte blokovou pokutu sto korun." Mladé ženě se nic platit nechtělo. Až její starší kolegyně bez váhání zaplatila. "Dobře ví, že kdyby situaci řešil správní orgán, musela by sáhnout do kapsy hlouběji," konstatoval strážník.

Vykázaní bezdomovci se vrátili

Před východem ze stanice do Sokolovské ulice seděli v chodbě dva značně zanedbaní muži. Podle jejich odéru se dalo předpokládat, že již delší dobu nenavštívili sprchu.

Okolo sebe měli několik prázdných lahví od piva a tři krabice levného vína. Starší z nich strážníky vesele pozdravil: "Nazdar, kluci. Já jsem v Praze už pětadvacet let a tohle je můj synovec," hlaholil bodrou českoslovenštinou. Doklady neměli. Strážníci si poznamenali nacionále, která oba muži nahlásili, a vykázali je z prostor metra.

"Nic s nimi nemůžeme dělat. Jediná možnost je vyhnat je z prostor. Oni jdou prostě někam o kus dál. Tihle byli v pohodě, ale někdy bývají s množstvím vypitého alkoholu značně agresivní," komentoval scénku strážník. Připustil, že se i tito dva bezdomovci po skončení akce vrátí zase zpět.

"Je to stále dokola. Akce nic nezmění. Chce to soustavné hlídky," přiznal. Nemýlil se. Bezdomovci vyčkali, až akce strážníků skončí, a vrátili se zpět nejen na stanicích metra v Karlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám