Hlavní obsah

Policie zadržela v ordinaci zubaře pozitivního na HIV

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cizinecká policie zadržela ve středu přímo v ordinaci modřanské polikliniky v Praze albánského zubaře, který měl už od října zákaz vykonávat svou praxi kvůli tomu, že je pozitivní na virus HIV.

Článek

Podle zdroje Práva přímo z polikliniky jde o pětadvacetiletého privátního stomatologa, kterému už navíc od loňského listopadu skončila platnost víza, a je tedy v ČR nelegálně. Právu to v pátek bez upřesnění nemoci Albánce potvrdila mluvčí cizinecké policie Jana Dudová.

Doplnila, že v říjnu bylo cizinci „rozhodnutím hygienické stanice hlavního města Prahy nařízeno nevykonávat činnost vzhledem k tomu, že krevní testy prokázaly přítomnost nakažlivé choroby“.

„Cizince jsme zajistili ve středu ráno na základě upozornění hygienické stanice, a to přímo při vykonávání jeho zubařské činnosti. Protože porušil jen rozhodnutí hygieny a nespáchal žádný trestný čin, byl následně propuštěn na svobodu,“ řekla Dudová.

Cizinecká policie už s Albáncem zahájila správní řízení o jeho vyhoštění, ale zatím nerozhodla, protože cizinec podle Dudové tvrdí, že si pobyt nemohl prodloužit kvůli své pracovní neschopnosti.

„Nikdo z nás to nevěděl“

Jak se Právu podařilo zjistit, zubař měl v modřanské poliklinice pronajatou privátní ordinaci. Jeho zaměstnavatele stejně jako zástupce provozovatele polikliniky se v pátek Právu nepodařilo kontaktovat.

Další soukromá stomatoložka Eva Pekárková byla informacemi o zadržení HIV pozitivního kolegy šokovaná. „Nikdo z nás vůbec nevěděl, že má HIV, a ani to, že jej zadržela policie a že mu propadlo vízum. Znali jsme se jen od vidění, pozdravili jsme se na chodbě,“ řekla Právu Pekárková.

Věří však, že Albánec používal při práci rukavice, a nikoho by tedy neměl nenakazit. „Rukavice už dnes používají snad všichni zubaři, já bych bez nich k zákroku nešla,“ dodala Vukajova kolegyně.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek ČTK řekl, že obecně není důvodem k zákazu činnosti to, že je lékař HIV pozitivní. Cizinec tedy podle něj zřejmě porušil hygienické předpisy, takže mohl ohrozit nákazou své pacienty. Každý lékař se musí chovat, jako by on nebo pacient byl HIV pozitivní a musí užívat ochranné pomůcky při ošetření jako rukavice, roušku a jednorázové pomůcky.

Pekárek připomněl, že potvrzení o zdravotní způsobilosti, které potřebuje každý zdravotník k tomu, aby mohl vykonávat své povolání, vydává ošetřující lékař. Otázkou podle Pekárka je, zda ošetřující lékař věděl, že je tento cizinec HIV pozitivní.

AIDS linka: není třeba mít strach

Pražští hygienici odmítli případ komentovat, nicméně právě oni by nyní měli zajistit patřičná opatření týkající se pacientů nemocného zubaře.

Podle odborníka z Linky AIDS pomoci mohou být cizincovi pacienti v klidu. „Není žádný důvod se něčeho obávat. I když byl HIV pozitivní, tak by muselo dojít k tomu, že on by začal silně krvácet do úst, a to do krvavé rány pacienta, aby jej nakazil. Takže mít strach není třeba,“ míní expert.

Předpokládá, že lékař používal rukavice, ale ty prý měly chránit spíše jeho před nákazou od pacientů než naopak. I kdyby si rukavice nenasadil a měl na ruce nějakou krvavou oděrku, není prý strach pacientů na místě.

Pacienti nakaženého lékaře stejně jako i jiní zájemci však mohou v případě pochybností navštívit každé pondělí od 16. do 19. hodiny a ve středu od 9. do 12. hodiny Dům světla v Karlíně v Malého ulici, kde je anonymně a zdarma otestují.

Testy HIV dělají na krajských nebo okresních hygienických stanicích. Tam už je ale testování většinou zpoplatněno. "Ale až po dvou měsících od styku s tím HIV pozitivním,“ upozornil pracovník linky.

Reklama

Výběr článků

Načítám