Hlavní obsah

Policie zadržela starostu Varnsdorfu kvůli radarům

Právo, ape
Děčín
Aktualizováno

Policie ve středu ráno zasahovala ve Varnsdorfu na Děčínsku. Zadržela tři lidi, mezi nimi i starostu města Stanislava Horáčka (ANO). Zadržení se týká kauzy pronájmu radarů na měření rychlosti. Na městském úřadě, v domě starosty a u majitele soukromé společnosti WST kriminalisté zasahovali již na začátku října.

Foto: archiv hnutí ANO

Stanislav Horáček, starosta města Varnsdorf

Článek

Informaci České televize o zadržení osob potvrdila Právu bez detailů mluvčí krajské policie Alena Bartošová. „Mohu potvrdit, že dnes ráno byli zadrženi tři lidé,“ řekla Bartošová s tím, že policie zatím další informace nebude poskytovat.

Varnsdorfská radnice oficiálně ráno o zadržení osob nevěděla. „Žádnou zprávu o tom nemáme,“ řekl Právu mluvčí radnice Tomáš Secký.

Policie zasahuje ve Varnsdorfu kvůli sporným radarům

Krimi

Vedení města je kvůli radarům terčem kritiky hlavně ze strany opozice. Už v červnu podali tři opoziční zastupitelé stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Považují smlouvu na měření rychlosti radary se soukromou společností Water Solar technology (WST) za nezákonnou. Částečně argumentují postojem ministerstva vnitra, jemuž se také nelíbí postup radních, kteří uzavřeli smlouvu na provozování radarů s WTS opakovaně.

Firma provozující radary dostává od města finanční odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Fakticky je tedy hmotně zainteresována na získání co největšího počtu záznamů o překročení rychlosti. Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti kritizoval v minulosti například zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, podle něj je protiprávní.

Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám