Hlavní obsah

Policie zadržela šéfa skupiny Ztohoven

Praha

Policisté v pátek zadrželi šéfa umělecké skupiny Ztohoven Romana Týce, protože nebyl schopen prokázat svou totožnost. K zadržení došlo po poledni v Králodvorské ulici v Praze, kde skupina vystavuje svůj projekt Občan K.

Foto: ČTK

Z prostor v Králodvorské ulici v centru Prahy, kde výtvarná skupina Ztohoven vystavuje svůj projekt Občan K., vyvádějí policisté člověka. Je jím šéf skupiny Roman Týc.

Článek

Pražští kriminalisté navštívili v pátek akci, kde byly vystaveny dokumenty v rámci projektu Občan K. Tam zajistili několik občanských průkazů. Na místo přišel také Roman Týc.

"Jelikož nebyl schopen prokázat svou totožnost, policisté ho předvedli na místní oddělení, po zjištění jeho totožnosti byl propuštěn," řekla Novinkám mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Doplnila, že policisté nyní budou nadále případ prošetřovat a zkoumat zajištěný důkazní materiál.

Před několika dny proběhl v Praze happening, při němž byl projekt Občan K. představen spolu s manifestem, v němž skupina demonstruje svůj postoj ke zneužívání osobních identit lidí.

Lidové noviny bez uvedení zdroje popsaly, jak mělo 12 lidí získat falešnou identitu. Vyfotografovali se a snímky pak upravili takzvaným morphingem - na počítači se ze dvou tváří vytvoří obličej jeden, na němž jsou ale rozeznatelné rysy obou původních podob. Protože při pořízení občanského průkazu stačí donést úředníkům již hotovou fotografii, nápad jim prošel. Navíc každý z nich zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak žili pod cizí identitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám