Hlavní obsah

Policie zadržela na Pražském okruhu převaděče s 22 běženci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tři převaděče běženců zadrželi v noci na středu detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu na Pražském okruhu. Převáželi zrovna 22 cizinců z Iráku, ze Sýrie a z Turecka. Převaděči jsou ve vazbě, běženci v zařízeních ministerstva vnitra. Policie o tom informovala v pátek.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela na Pražském okruhu převaděčeVideo: Policie ČR

 
Článek

Detektivové pracovali na případu dva měsíce společně s kolegy z Německa a ze Slovenska, kteří rovněž podezřelou skupinu sledovali. Trojice Turků podle vyšetřovatelů nelegálně převezla přes ČR v minulosti asi 100 běženců.

Stejným způsobem se pašeráci vydali na cestu v úterý večer, kdy přijel kamión s uprchlíky ze Slovenska. Kamión jel z Turecka a Rumunska a na Jablunkovsku po osmnáctihodinové cestě přestoupili cizinci do připravené dodávky, ve které měli odjet po D1 a D5 do Německa.

„Dodávku doprovázelo ještě jedno osobní vozidlo, které mělo upozorňovat na případné policejní kontroly. K zastavení vozidel a zadržení jejich řidičů došlo v brzkých ranních hodinách dne 7. března na Pražském okruhu mezi Cholupickým a Lochkovským tunelem,“ informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Děti i těhotná žena

Kromě kriminalistů zakročila také zásahová jednotka, která zadržela převaděče. V dodávce v tu chvíli jelo 18 dospělých uprchlíků a čtyři děti. Jednu z žen, která byla těhotná, odvezla záchranná služba. „Je třeba podotknout, že v době zastavení dodávky byla venkovní teplota cca dva stupně pod bodem mrazu,“ konstatoval Ibehej.

Uprchlíky si převzala cizinecká policie, která s nimi zahájí správní vyhoštění, a u dalších cizinců bude postupováno v rámci takzvaného Dublinského řízení, na jehož konci je předání nelegálních uprchlíků státu, ve kterém mají požádáno o azyl.

Trojice Turků byla obviněna z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Soudce je vzal do vazby.

Detektivové následně zjistili, že trojice zorganizovala šest takových převozů. „Do SRN mělo být převezeno nejméně 100 běženců (a to včetně malých dětí). Za jednu převezenou osobu měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od 2 do 8 tisíc eur (až 216 tisíc korun),“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám