Hlavní obsah

Policie vydala výhrůžnou tiskovou zprávu, pak se omluvila

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Před nevhodnými komentáři na sociálních sítích vůči politikům a známým osobnostem kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru varovala na počátku týdne v tiskové zprávě mluvčí policie v Karlovarském kraji Eva Valtová. Policejní prezidium se později za zmatenou zprávu plnou výhrůžek omluvilo, chyběla v ní prý souvislost s konkrétním případem.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Valtová zveřejnila zprávu v pondělí. „Objevují se pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením, nevhodnými výrazy komentují známé osobnosti či postup vlády. Následky svého počínání si však zřejmě neuvědomují. Svým hanlivým výrokem mohou naplnit skutkovou podstatu hned několika trestných činů a vystavit se tak trestnímu stíhání,” sdělila mimo jiné na webu.

Mluvčí připomněla, že se takového jednání týkají paragrafy o podněcování k trestnému činu nebo nenávisti k lidem, případně vyhrožování. „Pachateli pak může ve většině případech hrozit až dvouletý trest odnětí svobody,” pohrozila Valtová.

Strážník, který surově udeřil dívku, dostal vyhazov

Krimi

„Každý by si měl uvědomit, že internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný,” ukončila varování policejní mluvčí.

Faktem je, že se policie obecně zabývá chováním lidí na sociálních sítích a některé případy již řešily soudy. Valtová ale vydala zprávu bez jakýchkoliv souvislostí, vyzněla tedy pouze výhrůžně.

Policie i v nouzovém stavu měří rychlost a kontroluje řidiče

AutoMoto

„Omlouváme se za nešťastně formulovanou tiskovou zprávu karlovarské policie, která bez znalosti kontextu působí nevhodně. V pozadí sdělení je vyšetřování závažného trestného činu nebezpečného vyhrožování předním ústavním činitelům, což ve zprávě chybí,” sdělilo ve středu na Twitteru policejní prezidium.

Policie později upřesnila, že vyšetřuje podezření z podněcování k násilí a vyhrožování předním ústavním činitelům, obvinila kvůli tomu 43letého recidivistu. „Opakovaně prostřednictvím sociálních sítí vyzýval k vraždě předního ústavního činitele podříznutím hrdla a dalšímu usmrcením,“ sdělila mluvčí policie Kateřina Krejčí s tím, že se muž přiznal, je vyšetřován na svobodě a hrozí mu tříleté vězení.

Valtová odmítla komentovat, zda její nadřízení, kteří se za původní zprávu museli omlouvat, s ní budou situaci například kázeňsky řešit. Případ má na stole Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která řeší mimo jiné prohřešky policistů.

Její mluvčí Ivana Nguyenová Novinkám sdělila, že úřad dostal podnět ve středu od brněnských právníků Davida a Venduly Záhumenských. Podle nich vyjádření karlovarské policejní mluvčí naráží na svobodu projevu. „Momentálně tento podnět vyhodnocujeme,“ řekla Nguyenová. Případ je podle ní ve fázi, kdy inspekce teprve řeší, zda se Valtovou vůbec bude zabývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám