Hlavní obsah

Policie varuje před falešným kamarádem, který okrádá na sociálních sítích

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Frýdecko-místečtí policisté hledají podvodníka a zloděje, který se na sociálních sítích vydává za falešného kamaráda a okrádá lidi. Od začátku letošního roku policie prošetřuje několik takovýchto oznámení, která se týkají podvodů a narušení občanského soužití.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zatím neznámá osoba si na sociální síti vytvoří profil, který je takřka shodný s profilem určitého člověka. Zamění však jen malé či velké písmeno ve jménu osoby, za kterou se vydává. Fotku použije z profilu poškozeného. Ostatní uživatelé sociální sítě si tak myslí, že jde o osobu, kterou znají,“ popsal podvod frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Dodal, že prostřednictvím falešně vytvořené stránky pak podvodník oslovuje přátele člověka, za kterého se vydává. „Nejenže s lidmi komunikuje a tahá z nich pod cizí identitou soukromé informace, ale také je okrádá. Požadoval od nich například zaslání jejich telefonního čísla z důvodu aktivace svého zablokovaného e-mailu. Nic netušící lidé mu své číslo poslali. Vzápětí jim přišel vygenerovaný kód. Podvodník jim napsal, že se jedná zřejmě o chybu, ale ať mu ten kód raději pošlou. Takto lstivě si pachatel například dobíjel kredit pro on-line sportovní sázky. Falešný kamarád tak lidi stál o několik tisíc korun,“ upřesnil Starzyk.

Policie proto varuje uživatele sociálních sítí, aby byli na internetu obzvláště obezřetní, chránili si své osobní údaje a data zabezpečili proti zneužití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám