Hlavní obsah

Policie v Plzni rozpustila oslavu neonacistů, dva z nich zadržela

Právo, mp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policisté v noci na neděli zadrželi v Plzni dva neonacisty, kteří v jedné z tamních hospod prý slavili první výročí založení pobočky extremistické skupiny Autonomní nacionalisté.

Foto: ČTK

Pochod Autonomních nacionalistů. Ilustrační foto

Článek

Bezmála šest desítek policistů zahájila kontrolu restaurace a návštěvníků poté, co sálem zazněla píseň opěvující nacismus. „Hráli tam a zpívali skladbu „Hodný pán“, v jejímž textu je oslavován „nacional widerstand,“ v české překladu „národní odpor.“ Jedná se tedy o text oslavující  neonacistické hnutí a organizaci,“ vysvětlila zásah mluvčí západočeských policistů Martina Zoubková.

Policisté dění v restauraci monitorovali během sobotního podvečera, kolem 21. hodiny pak vešli dovnitř. „Získali jsme informaci o tom, že v sobotu se v jedné z plzeňských restaurací má konat oslava k 1. výročí založení skupiny s pravicovou orientací,“ poznamenala mluvčí.

Koncert policisté ukončili a následně zkontrolovali na 50 jeho účastníků. „Jednalo se převážně o osoby s trvalým bydlištěm v Plzni nebo jejím blízkém okolí,“ řekl Zoubková.

Zadržení extremisté jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám