Hlavní obsah

Policie uzavřela případ ukamenovaného plameňáka. K placení se rodiče útočníků nemají

Jihlava

Policie odložila případ ukamenovaného plameňáka v jihlavské zoo, na kterého zaútočila trojice dětí letos v březnu. Škodu rodiče dosud neuhradili, i když sami požádali o mimosoudní vyrovnání. Novinkám to řekla ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Foto: Josef Louda, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzniklá škoda dosud uhrazena nebyla. Rodiče dětí vyslovili přání řešit záležitost mimosoudním vyrovnáním. Na výzvy našeho právního zástupce však nereagovali,“ informovala ředitelka Kubíková. Materiální škodu vedení zoo vyčíslilo na více než 32 tisíc korun. Chovatelská hodnota je nevyčíslitelná.

Podle ní je pro zoologickou zahradu prioritní finanční kompenzace, ale nebrání se ani další formám odškodnění. V případu se nově angažuje také charita, která se snaží zprostředkovat schůzku rodičů se zástupci zoo.

Policie mezitím případ uzavřela. „Případ policisté odložili. Trestní stíhání bylo nepřípustné vzhledem k věku pachatelů, kteří v době spáchání činu ještě nedovršili patnáctý rok svého věku, a tudíž ještě nebyli trestně odpovědní. Věc policisté postoupili státnímu zástupci s návrhem na projednání podle jiného zákona,“ vysvětlila mluvčí policie Jana Kroutilová.

Plameňák z Tanzanie

Incident se odehrál 10. března kolem poledne. Hluku od expozice plameňáků si všiml elektrikář, který následně vyrušil tři chlapce, kteří se dali na útěk. Zoo posléze zjistila, že děti po šedesátikusovém hejnu házely kameny, ptáky bily klacky a jednoho z nich zabily. Zvířeti přerazili nohu, kost pak přeťala cévy a plameňák vykrvácel. [celá zpráva]

„Zabitý plameňák byl chovný, asi šestnáctiletý samec původem z Afriky z Tanzanie, přičemž byl prokazatelným úspěšným otcem osmi mláďat. Vzhledem k tomu, že plameňáci se běžně dožívají v lidské péči třiceti až čtyřiceti roků, jednalo se o relativně mladé, ale zkušené zvíře,“ uvedla tehdy zoo.

Zoo po incidentu přijala přísnější bezpečnostní opatření, aby zamezila případným dalším útokům na zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám