Hlavní obsah

Policie už vyšetřuje případ postižení dítěte po porodu v Pardubicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Policie začala vyšetřovat případ děvčátka, které se narodilo v červnu v pardubické nemocnici a zřejmě kvůli chybě lékařů zůstane postižené. Kriminalisté stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje.

Článek

„Byly zahájeny úkony trestního řízení, obviněn zatím nikdo nebyl,“ uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky.

Vedení pardubické nemocnice prý o poškození zdraví novorozence nevědělo, primář nic neřekl

Krimi

Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí odvolalo ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí firmy Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky. Ministerstvo zdravotnictví tento týden oznámilo, že do pardubické nemocnice pošle kontrolu.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněna je lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Převoz ji nepoškodil, tvrdí nemocnice v Hradci

Rodička v 33. týdnu těhotenství se do pardubické nemocnice dostala až poté, co ji nejprve odmítla přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, která na takto předčasné porody není zařízena, a poté pro plnou obsazenost také nemocnice v Hradci Králové. Ta ve středu uvedla, že transport ženy, který trval 51 minut, zdraví dítěte nemohl ovlivnit.

"Pardubická nemocnice disponuje kvalitní porodnicí s perinatologickým centrem a podle nám dostupné zdravotnické dokumentace byly všechny informace o zdravotním stavu matky dostupné, včetně údaje o přítomnosti kolonizace streptokokem," uvedla královéhradecká fakultní nemocnice s tím, že převozy do Pardubic jsou v případě naplnění kapacity běžné a fungují i opačným směrem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám