Hlavní obsah

Policie už ví, odkud vytekl do Bečvy kyanid. Podezřelých firem je víc

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetínští kriminalisté už ví, odkud do Bečvy vytekl jedovatý kyanid, který zabil tuny ryb v řece. Našli vyústění kanálu, který používá množství firem. Policie to v sobotu uvedla na Twitteru.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

„Podařilo se jim už zjistit vyústění kanálu, ze kterého kyanid do řeky vtekl. Na tento kanál je napojeno mnoho společností a kriminalisté teď zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout,” uvedla policie na Twitteru.

Případ kriminalisté šetří jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. „Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti,” dodala policie.

K případu se na Twitteru vyjádřil také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), podle nějž jedna ze společností kyanid do řeky aktivně „vypustila”. „Nic nebude zameteno pod koberec,” dodal.

Města Přerov a Lipník nad Bečvouv pondělí vyzvala občany, aby do Bečvy nevstupovali. Kyanid způsobil podle hasičů úhyn ryb v řádu tun.

Chemikálie unikla do řeky v úseku mezi Ústím u Hranic na Přerovsku a Valašským Meziříčím na Vsetínsku.

Kontaminace postupovala ze Vsetínska, Hustopečí nad Bečvou, Teplic nad Bečvou, Hranic, Lipníku nad Bečvou do Přerova a dále. Celkově šlo o zhruba třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov.

Nejpostiženější z hlediska úhynu ryb je podle informací úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most. Případem se zabývá mimo jiné Česká inspekce životního prostředí.

Starosta Hranic Jiří Kudláček podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Že za otravou stál kyanid potvrdil chemický rozbor ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám