Hlavní obsah

Policie už řeší zmizení 11leté německé dívky, zajela na farmu za sektou Dvanáct kmenů

Sektou Dvanáct kmenů, která má sídlo na farmě ve středočeských Mšeckých Žehrovicích a je spojována se zmizením 11leté německé dívky, se zabývá vedle té německé i česká policie. Farmu v pondělí odpoledne navštívil i reportér Novinek. Její obyvatelé o případu vědí, ale s novináři mluvit nechtějí.

Farma sekty Dvanáct kmenů ve Mšeckých ŽehrovicíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Dívka zmizela v sobotu při běhání v německém Holzheimu a nevrátila se ke svým náhradním rodičům, kteří ji mají v péči.

Některá německá média uvedla, že je u svých skutečných rodičů, spojovaných se sektou Dvanáct kmenů, jež přesídlila z Německa do České republiky.

Vedle německé policie se pátráním po dívce zabývá také česká policie.

Zmizelou 11letou dívku z Bavorska by mohla ukrývat sekta v Česku

Evropa

„Cestou mezinárodní spolupráce jsme přijali žádost od našich německých kolegů o součinnost při pátrání po pohřešované jedenáctileté dívce. Policisté na několika místech v ČR kontaktují osoby, které by k výskytu dívky mohly mít informace,” uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Statek Uchované semínko ve Mšeckých Žehrovicích, kam příslušníci sekty přesídlili z Bavorska, navštívil reportér Novinek právě v momentě, kdy odtamtud policisté odváželi staršího muže.

Mluvit s médii nechtějí

Na telefonní lince uvedené na webu muž z farmy nejprve reportérovi česky oznámil, že nerozumí, proto později další obyvatele farmy kontaktoval i osobně.

„My jsme se tady o tom bavili a dohodli jsme se, že zatím s novináři mluvit nechceme,” řekla žena, která v kuchyni společně s dalšími ženami a dívkami připravovala jídlo.

„Víme o tom, slyšeli jsme to, ale s médii zatím mluvit nechceme. Když mi dáte na sebe kontakt, možná se ještě ozveme,” řekl reportérovi další muž z farmy.

Informace a otázky od reportéra zároveň překládal dalšímu muži, který na farmě byl a který nemluví česky.

Kontroverze v Německu

Sekta Dvanáct kmenů v minulosti opakovaně vyvolávala pozornost, protože za přiměřenou výchovnou metodu považuje bití dětí. Dříve sídlila v bavorských obcích Klosterzimmern a Wörnitz.

Před osmi lety úřady kvůli obvinění z bití ze společenství odvedly 40 chlapců a dívek a umístily je do pěstounských rodin a dětských domovů. To vedlo k několikaletým soudním procesům.

Jedna vychovatelka sekty byla dokonce odsouzena k nepodmíněnému trestu. Fyzičtí rodiče dětí napadli odebrání práva na péči, ale Evropský soud pro lidská práva v roce 2018 rozhodl, že verdikty německých soudů byly přípustné.

V Bavorsku úřady podle DPA sektě také zakázaly provozování soukromé školy.

Příběh sekty Dvanáct kmenů inspiroval k námětu na film Tiché doteky, který byl natočen v roce 2019 v česko-nizozemsko-lotyšské koprodukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám