Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování vraždy brněnského expolicisty Tofla

– Brno • Aktualizováno

Kriminalisté ukončili vyšetřování vraždy bývalého policisty Michala Tofla, který byl zastřelen v červnu 2010 před svým domem v Brně. Návrh obžaloby předali brněnskému krajskému státnímu zastupitelství.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté navrhují obžalovat z vraždy dva muže, jimž hrozí až 20 let vězení. Informovala o tom mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Třetím stíhaným v kauze byl podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, který si údajně Toflovu vraždu objednal. Ve vězení spáchal sebevraždu.

Tofl údajně vedl na jižní Moravě gang tvořený policisty, který vydíral podnikatele. Nyní se ve věci koná proces u brněnského krajského soudu.

Tofl byl zastřelen v jedoucím autě automatickou zbraní. Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta k motivu vraždy loni po zadržení mužů uvedl, že mohl být spojen s penězi či osobními neshodami.

V Toflově gangu 13 obžalovaných

Hned po činu vyhlásila policie rozsáhlou pátrací akci po pachatelích. Zapojila do ní desítky policistů i s vrtulníkem. Vrahy tehdy policie nenašla. Přesto získala podle Šlachty cenné indicie, které v následném pátrání pomohly kriminalistům.

Tofl údajně vedl na jižní Moravě gang tvořených policisty, který vydíral podnikatele. V kauze je 13 obžalovaných. Většina vinu popírá. Toflův bývalý známý a také někdejší policista Miloš Almásy připustil, že peníze od podnikatelů bral, ale pouze za nestandardní právní poradenství.

Důrazně odmítl, že by jim hrozil zabitím, násilím či únosy dětí, jak uvádí obžaloba. Píše se v ní, že gang působil na jihu Moravy mezi lety 1998 až 2010. Údajně si policisté nejprve vymysleli na vybrané podnikatele nepodložená obvinění, zahájili stíhání a pak je žádali o peníze, za které zařídí zastavení vyšetřování. Kauza je spjata s 30 případy vydírání. Jednou z obětí měl být i někdejší senátor ODS Vlastimil Sehnal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám