Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování kauzy, v níž měli zástupci ekologů vydírat firmy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Moravskoslezští kriminalisté po několika letech ukončili rozsáhlé vyšetřování případu, na jehož počátku stálo obvinění dvou zástupců karvinských ekologických spolků z vydírání firem při stavebním řízení. Ve středu policie informovala, že v kauze je celkově trestně stíháno pět lidí včetně jednoho úředníka magistrátu a také tří právnických osob. Samozvaní ochránci přírody na úplatcích získali desetitisíce korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ policie začala prověřovat už v roce 2016 kvůli podezření, že dva zástupci ekologických spolků ovlivňovali různá stavební řízení. Vystupovali jako ochránci přírody a firmám vyhrožovali, že budou dělat obstrukce při stavebním řízení. V případě, že dostanou úplatek, naopak slibovali, že zajistí bezproblémové odborné posudky.

„Po vstupu do stavebního řízení žádali od investorů za nečinění obstrukcí nebo zajištění bezproblémového průběhu stavebních řízení úplatky v různé podobě. Jednalo se zejména o přinucení investora, aby si vyžádal a následně zaplatil odborná stanoviska či posudky, které jim k tomuto účelu dodávala jimi založená společnost,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Nepotřebné posudky

Podle ní šlo například o posudky v oblasti zoologie, zejména ve vztahu k broukům či motýlům, nebo o posudky v oblasti posouzení dřevin. V této věci obvinění spolupracovali také s úřední osobou z odboru životního prostředí magistrátu, která měla pro účelově založenou společnost posudky vypracovávat. „Posudky přitom nebyly pro průběh řízení potřebné, zákon jejich doložení vůbec nevyžadoval,“ dodala mluvčí.

Obžaloba celkem hovoří o sedmi skutcích, výše přijatých úplatků je vyčíslena na 70 tisíc, ovšem v jednom případě obvinění požadovali úplatek ve výši 1,4 milionu korun, který jim ale vyplacen nebyl. O tento úplatek si řekli u zástupce společnosti HE3DA, která v Horní Suché u Havířova stavěla továrnu na výrobu elektrobaterií.

Firma následně kontaktovala policii, ale i tak samozvaní ekologové způsobili firmě problémy. „Stavbu továrny jsme museli odložit o čtyři měsíce. Napoprvé jsme nedostali stavební povolení. Navíc jsme museli úřadům prokázat, že jsme předpisy neporušili a že jejich aktivita byla účelová,“ uvedl již dříve spolumajitel firmy Vladimír Jirka.

S policií nespolupracovali

Obviněná dvojice vstoupila také například do stavebního řízení týkajícího se stavby nákupního centra v Ostravě. Podali několik námitek a byli v kontaktu se zástupci investora. Poté, co dostali od osoby spřízněné s investorem úplatek, námitky stáhli.

„Vyšetřování uvedeného případu bylo náročné. Při domovních prohlídkách a prohlídkách dalších prostor zajistili policisté různé věci a materiály, kromě jiného výpočetní techniku, mobilní telefony, listinné materiály a rozpracované průzkumy. Kriminalisté detailně analyzovali každou zjištěnou a vyhledanou informaci. A nebylo jich málo. Nikdo z obviněných však neposkytl policejnímu orgánu žádnou součinnost, s kriminalisty nespolupracoval,“ dodala mluvčí policie. Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě a hrozí jim za několik trestných činů tresty až do osmi let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám